Keinutuolin jalakset narisevat, kutimet kilkkaavat ja jutut ajalta ennen minua täyttävät huoneen. Hän nousee keinusta ja lähdemme keittiöön kahvin keittoon. Ryhti on etukumara ja askel on hidas, istumme pöydän ääreen odottamaan kahvin tippumista.

Hänelle en ollut kertomassa, mutta sinulle kerron mitä sinun olisi hyvä tietää ryhdistä.

Nuorena tyttönä hän oli pidempi kuin luokkansa muut tytöt ja pojat. Hänelle tuli tapa hieman kumartua ja kyyristellä, ei halunnut erottua joukosta. Hän muistelee nyt: ”Miksi ihmeessä?!” Naurua. ”Kun oli solakka ja pitkä”.

Otan maidon jääkaapista ja katson hänen profiiliaan ikkunaa vasten. Otsa on normaalia edempänä ja yläselkä on kääntynyt kumaraan. Hän on kulkenut kumarassa melkein koko elämänsä.

Olisiko tähän asentoon voinut vaikuttaa? Kyllä!

 • Keskivartalon lihaksiston kunnossa pitäminen. Kun sinulla on vahvat vatsa- ja selkälihakset, pysytyt pitämään itsesi ryhdissä. Keskivartalon tuki pitää sinut tasapainossa. Se tukee sinua kaikessa liikkeessä ja auttaa sinua käyttämään näin lihaksiasi oikein.
 • Kaikenlainen liikunta ja aktiivisuus auttaa. Toimi nyt olet sitten 18- tai 65-vuotias.
 • Liikkuvuutta lisäävät lajit pelastavat. Esimerkkinä voin mainita venyttelyä sisältävät lajit kuten minulle niin rakas Asahi tai vaikka jooga.
 • Arkiliikunta. Käytä portaita, ylöspäin nouseminen on tärkeää. Ikääntyessäsi saat tulla hissillä alas, säästät niveliäsi.
 • Lihaskunto. Harjoitteita kotona, puutarhassa, lenkkipolun varrella tai kuntosalilla – eri lihasryhmät eri päivinä.
 • Tupakointi haittaa hapen ja ravinteiden pääsyä välilevyihin. Tupakointi edistää siis välilevyjen rappeutumista ja lisää niiden vammautumisalttiutta.
 • Pienikin muutos tuo hyötyä. Ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa!

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Neljä yksinkertaista vinkkiä hyvinvointisi tueksi

Juomme kahvia. Kun hän nousee ottamaan esille vielä muistamansa suklaarasian, huomaan, että istumasta ylös nouseminen vaatii tukea käsillä ja aikaa. Seisomaan nousu onkin liike, mikä kertoo paljon lihaskunnosta. Mietin, tätä liikettä olisi hyvä treenata eli yksinkertaisuudessaan tuolille istumaan ja alas ilman käsien tukea.

Mietin jälkeenpäin mitä tämän vanhan naisen kehossa on tapahtunut. Mitä hänen olisi pitänyt tietää ryhdistä!

 • Kasaan painunut ryhti muuttaa hengitysrytmiä, vaikeuttaa sitä. Hengityksen muuttuminen vaikuttaa heti ääreisverenkiertoon.
 • Rintarangan kaari on korostunut ja ryhti painunut kasaan. Selässä on kyfoosi. Yläselän etukumara ryhti on tyypillinen iäkkäillä ihmisillä.
 • Luuston tiheys on vähentynyt. Luuston muutokset alkavat ilmetä 50 ikävuoden jälkeen. Naisilla ne ovat suurempia hormonitoiminnan muutoksista johtuen.
 • Ryhdin kumartuminen ja pituuden lyheneminen ovat osteoporoosin(luukato) eräitä ilmenemismuotoja. Luu on elävää kudosta. Luu uusiutuu jatkuvasti, mutta kehon vanhetessa uusiutuminen on aina vain hitaampaa. Ikääntyessä olisikin tärkeää pyrkiä hidastamaan luun katoamista. Luukato on tila, jossa luun rakenne heikkenee tavanomaista enemmän ja näin ollen luu murtuu tavallista helpommin. Osteoporoosin perushoitoon kuuluu säännöllinen ja monipuolinen liikunta.
 • Luuston haurastuessa selkärangan nikamien etuosat alkavat murtua ja antaa periksi. Nikamat alkavat muistuttaa muodoltaan kiiloja ja ryhti painuu kasaan. Selkärangan välilevyillä ja nikamia toisiinsa niveltävillä fasettinivelillä on merkitystä. Välilevyt alkavat kuivua, ja jos paine kohdistuu väärään kohtaan rankaa, levyt voivat alkaa pullistella.
 • Lihasmassan vähentyessä lihakset surkastuvat. Lihaskato voi edistää muistisairautta. Tätä aihetta on tutkittu paljon, uusin törmäämäni juttu löytyy täältä.
 • Lihaksistolla on tärkeä vaikutus liikkumisen lisäksi myös aineenvaihduntaan.
 • Erilaiset oireet lisääntyvät. Kierre on valmis, tuki- ja liikuntaelimistön kiputilat vaikuttavat suoraan liikunnan määrään ja sitä myötä fyysiseen toimintakykyyn.
 • Ruokavaliossa tärkeää on valkuaisaineet eli proteiinit. Jos keho saa liian vähän proteiinia, keho ottaa ne lihaksista.
 • Kehontunto heikkenee, sitä varten tasapainoharjoitukset ovat tärkeitä.

Puemme päällemme ja lähdemme ulos. Ulkona liikkuessa hän tarvitsee tukea, sisällä kävely onnistuu. Rollaattorin pyörät ratisevat hiekalla… Kuljemme hitaasti.

Kaipaatko lisää vinkkejä ryhdin kohottamiseksi?

Ohjaan sinua mielelläni oivaltamaan lisää.

Joko luit postaukseni, joissa mukana myös havainnollistavat videot.

Eroon emännänkyhmystä

Oivalluksia ryhtiin

Mikä kääntää ryhtisi lysyyn

Hän hyräilee ja tapailee jonkun vanhan laulun sanoja… ”Tuossa seisoo sorja neito, kuin kointähti koittaa. Ole sinä minun armahaisein.” Hyräilyä. Aurinko lämmittää meitä ja kävelemme hymyillen postilaatikolta takaisin.