Ryhti kuntoon!

Muutama vuosi sitten… Istun pöydän ääreen ja avaan koneen. Salasanaa´salasanan perään kun avaan eri ohjelmia. Miltäs päivä tänään näyttää… Sitten kokoukseen. Päivä lähtee rullaamaan tuttuja uomia deskillä muiden kanssa rakentaen päivän tulevaa h-hetkeä. Jokainen päivä on erilainen. Mutta jotain samaa joka päivä on ja se on se minun asentoni. Kun istun koneella, asento ei aina ole ergonominen. Varsinkin kuin minulla ei ole omaa tuolia ja pöytää, paikka määräytyy päivän työtehtävän mukaan. Aina ei jaksa säätää tuolia oikeaan kulmaan pöytään nähden. Ryhti kasassa, vinossa vai kunnossa…

Tuohon aikaan tutustuin harrastukseen, jossa ohjaaja näytti selkärangan, suoliluunharjut ja tarkastelimme ristiluuta. Mielenkiintoista, minä ajattelin. Pidin siitä, että minun piti hahmottaa itseni sisältä käsin ja keskittyä oikeisiin lihaksiin ja hienovaraiseen asennon hahmottamiseen. Vähitellen opin, että pienillä oivalluksilla on iso merkitys. Niistä haluan kertoa sinulle lisää…

Kun sitten lähdin opiskelemaan koulutetuksi hierojaksi, opin kehostamme koko ajan lisää. En pelkästään luisesta rakenteestamme vaan siitä, miten lihakset toimivat tai miten niiden pitäisi toimia.

Lue myös:

Lähtikö itsekuri karkuun?

Kun pääasia olikin ongelma

Kehosi koostuu lihaksista,

  • joita toisia käytät aktiivisemmin kuin toisia
  • joista osa rasittuu liiallisesta kuormituksesta
  • joista osa rasittuu ollessaan koko ajan venyneessä tilassa
  • joista osa rasittuu siitä, ettet aktivoi niitä ( voit tehdä kaiken työn viereisillä ja väärillä lihaksilla)
  • avustavista, kontroloivista, pääsuorittajista ja vastavaikuttajista
  • nopeista ja hitaista lihassoluja

… mutta ei mennä näihin tarkemmin. Tärkeää ryhdin tukemisessa on tietää, missä heikkoutesi on. Mikä lihas vetää ryhtiäsi kasaan? Onko se siis liian kireä? Vai onko lihas liian heikko?

Lue myös: Hyvä ryhti, parempi mieli

Lihaksesi voivat olla rasittuneessa tilassa ja venyneenä väärän asentosi johdosta. Mitä tapahtuu olkapäittesi kääntyessä eteenpäin? Jos haluat rakentaa ryhtisi ja kohottaa sen –klikkaa tästä ja hanki itsellesi lisää vinkkejä ryhtiisi liittyen.

Katsoitko jo videon ja tekstin, jossa esittelin ryhtiäsi lysyyn painavan lihaksen, jota pitää venytellä. Ymmärrät, jos lihas on kireä, mitä se tekee.

Tämän viikon videolla esittelen sinulle yhden lihaksen, joka vaikuttaa oleellisesti ryhtiimme. Miltä se lihas tuntuu sinulla? Ymmärrät, jos tämä lihas antaa ikään kuin periksi, eikä pidä sinua optimaalisessa asennossa, se on heikko.

Heikko lihas siis vaatii vahvistamista ja kireä lihas venytystä… Pidän kuitenkin kaikista tärkeimpänä oman kehon hahmottamista ja sitä kautta oppimista. Tulet huomaamaan miten pienellä voit vaikuttaa ryhtiisi.

Nykyään työpäivinäni en vietä koko päivää koneella, mutten voi välttää sitä kokonaan. Ainakin toimipisteelläni on sähköpöytä (=hierontapöytä, heh), jonka korkeus on säädettävissä. Osaan tarkastaa nykyään myös työasentoani ja tauottaa. Pienet oivallukset ovat jo selkärangassa. Ja parasta on, että olen oppinut, että aina kaikki asiat eivät vaadi äärimmäistä punnertamista vaan pikemminkin pieniä oivalluksia, itse liikkeet voivat olla aivan pienen pieniä…

Tarkasta välillä oma asentosi niillä pienen pienillä -kohottaudu ja nauti päivästäsi!

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Paras tapa vastustaa kiusausta ei ole kiertää se mahdollisimman kaukaa, vaan…