Kevät aurinko alkaa herätellä hiekkateitä näkyviin lumen ja jään alta. Lenkkitossut pistävät silmääni kenkähyllyltä yhä useammin, olisiko kohta sen aika. Entä sinulla? Kaipaatko ajatuksissasi hiekkaa tossujen alle, kaipaatko sitä tunnetta, jonka olet joskus saanut. Tossujen pohjat tömpsähtelevät kevyesti tien pintaan, linnut laulavat, aurinko paistaa ja kevät tuuli hyväilee kasvoja. Tuntuu hyvältä, kevyeltä. Juoksu kulkee. Aikaa ajatella. Kaipaan! Mutta toisaalta minua ahdistaa, kuinka saan itseni lenkille ja tuleeko siitä sitten mitään. Lenkkeily – suorittamista?

Jos minä ja sinä ajattelisimmekin sen niin, että tulevaisuudesta emme tiedä. Sinun tai minun ei tarvitse luvata mitään suurta. Älkäämme ajatelko suorittamista. Meidän tarvitsee vain tehdä päätös ja lähteä ulos – nyt. Ja kyllä, ulos voi lähteä nastakengissäkin(, jos lenkkarikeli ei ole vielä oven takana). Ja kyllä, saa kävellä. Ota siis ensimmäinen askel ulos.

Lataa maksuton niska-hartia vaivoihin apua tuova video tästä!

Joskus minusta tuntuu, etten saa aloitettua siksi, että odotukseni ovat liian korkealla. Joskus tuntuu, etten halua kokea sitä pettymystä, kun suunnitellut kolme lenkkiä viikossa eivät sitten toteudukaan. Älä sinä, enkä minä, hilaa rimaa liian korkealle.

Ulkoinen ympäristö kuten työpaikka vaatii meiltä paljon. Vaaditko lisäksi itseltäsi paljon myös harrastuksiin, ravintoon, liikkumiseen liittyen. Ovatko ne suorittamista? Saatko rastin ruutuun, kun päiväsi on alkanut vihersmoothiella tai olet selvinnyt päivästä ilman suklaapalaa. Tuleeko vihkoosi punainen merkintä, jos et jaksanut bodybumpin jälkeen joogaan. Soimaaatko itseäsi, jos et ehtinyt harjoitella seuraavalle italiantunnille.

Vaatimuksia tässä elämässä on riittämiin, ole sinä itsellesi armollinen, ymmärrä, anna anteeksi, yritä uudelleen – ole tyytyväinen mitä sinulla on. Ole tyytyväinen tähän, tässä ja nyt. Ole tyytyväinen ensimmäisiin askeliin lenkille, kävele vaikka kortteli ympäri. Ole tyytyväinen itseesi, kun lautasella on paljon kasviksia. Ole tyytyväinen, että olet kuuntelemassa, kun sinulle opetetaan jotain uutta. Ole hetkessä ja anna itsellesi kiitos soimaamisen sijaan.

Helsingin Sanomissa oli Elina Tanskasen ihana kirjoitus, missä hän kertoo treffeistä, joissa toinen osapuoli asetti tiukat vaatimukset itsestään huolehtimiselle. Pitääkö siitäkin alkaa stressata?! Tanskanen heitti ilmoille ajatuksen itsehoivasta. Mietin sitä kuin vilttinä, hoitavana, anteeksiantavana, turvallisena vilttinä, johon saan kääriytyä. Hymynä, jonka itselleni saan antaa. Hetkinä, jolloin saan olla vaan. Lupana itselleni nukahtaa vaikka nojatuoliin leppoisana lauantaina, jos siltä tuntuu. Itsestänsä huolehtimisen ei tarvitse olla suorittamista.

Muistatko kuulleesi kirjasta kohtuuden kirja? Näkökulmia ääriyhteiskuntaan, kirjailijana Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden professori Juha T. Hakala (HS). ”Alituinen tehostaminen ja resurssien leikkaaminen on vallannut työelämän, eikä loppua näy”, hän sanoo. ”Jos siihen vielä lisätään muu kiihdyttely, kuten äärimmäinen treenaus, tiukat ruokavaliot ja vaativat harrastukset, saattaa ihmisen kuorma kasvaa liian raskaaksi.” Niinpä!

Hakalalla on hyvä esimerkki opiskelijastaan, joka oli kolme vuotta puurtanut graduaan, mutta ei ole saanut sitä valmiiksi. Hän neuvoi opiskelijaa tekemään mahdollisimman huonon gradun, sellaisen, että pääse lävitse. Kukaan ei työelämässä ole kiinnostunut gradun arvosanoista. ”On asioita, jotka täytyy tehdä hyvin, jopa täydellisesti, mutta on paljon enemmän asioita joihin riittää seiskan, ehkä seiska miinuksen taso”, hän sanoo.

Kaikessa ei tarvitse tavoitella täydellisyyttä.

Vedä hihastasi ”ässät”! Hertta antaa luvan rakastaa itseään sellaisena kuin olet, yksi suuri sydän – se olet sinä. Ruudussa on neljä kulmaa, ravintosikin koostuu monista lähteistä. Ristissä on sakaroita kuten sinun ympärilläsi läheisiä -arvosta heitä, he ovat tukenasi. Pata muistuttaa voimasta, jota sinussa on -lähteä kävelylle, olla oma itsesi, nauttia elämän pienistä hetkistä. Näillä korteilla ei voi muuta kuin voittaa elämän pokerissa.

Elämän valttikortit ovat takataskussasi. Jos ässät on jo käytetty, älä huoli, kaiken arvoiset kortit käyvät tässä pelissä.

Lataa itsellesi maksuton video niska-hartia vaivojen välttämiseen tästä!