Aamulla ylös noustessasi tunnet ehkä pientä jäykkyyden tuntua selässäsi, mutta kun saat ensimmäiset askeleet alle, pikku hiljaa vetreydyt. Asteletko kylpyhuoneeseen hymyillen? Venytteletkö jo sängyn vierellä tai ehkä kylpyhuoneessa? Annatko kehollesi ihanan flown tunteen? Hengitys virtaa sieraimistasi sisään kuin auringon säteet, jotka näet ikkunan takana. Liike lähtee lempeästi, nautit. Avaat rintakehää kohti uutta päivää. Rintaranka auki matkaan…

Rintaranka -miksi rintakehän avaaminen on tärkeää?

Rintarangan ollessa auki hengityksesi virtaa esteettä, palleallasi on tilaa liikkua ylös ja alas. Rintalihaksesi eivät ole kiristyneinä. Hartioiden ja niskan lihakset ovat luonnollisessa asennossa, tukevat luonnollisesti liikkeitäsi. Hahmotat oikean asennon. Jaksat pitää oikean ja hyvän asennon kehossasi. Yläkroppasi liikkuvuus on hyvä, voit kurotella ylähyllylle, taivut kurkistamaan vieressäsi olevaan käsilaukkuun, tiukankin vaatteen pukeminen sujuu.

Pahimmillaan rintaranka on lysyssä. Silloin rintalihakset ovat kireinä, ryhtisi on lysähtänyt, olkapäät kääntyvät sisäänpäin, ongelmat saattavat juontaa helposti aina selkään asti.

Liike rajoittuu iän myötä

Normaalissa terveessä kehossa liikerajoituksen voi aiheuttaa esimerkiksi yksipuolinen, liiallinen tai liian vähäinen rasitus. Joskus rajoitus voi tulla kivusta. Elimistösi kipukohtaa ympäröivät lihakset jännittyvät, mikä pitkään jatkuvana aiheuttaa sidekudosmuodostuksen lisääntymisen, liikkuvuuden ja kimmoisuuden vähenemisen. Tämän seurauksena lihastesi suorituskyky, verenkierto, aineenvaihdunta ja lihastasapaino heikkenevät. Ongelma voi alun perin olla virheellisen asentosi, joka vaikkuttaa liikkeisiisi, joista juontaa lihaskireys ja kipu. Nämä taas osaltaan lisäävät lihaskireyksiäsi ja kivun tunteesi jatkuu. Eli kierre on valmis asento-kireys-kipu-liikkumattomuus-kireys-kipu.

Kierrot häviävät ensimmäiseksi. Rintarangan liikkuvuuden ylläpito on tärkeää. On siis hyvä välillä kurotella sinne takana olevalle hyllylle koko yläkropan kierrolla.

Tyypillistä istumatyöntekijöille ovat eteenpäin kiertyneet olkapäät. Sen saa aikaiseksi mm. kireät rintalihakset. Rintalihasten kiristyessä olkapäät kääntyvät eteenpäin ja rintalihakset ovat lyhentyneet.

Yksinkertainen liike venytellä rintalihaksiasi on pysähtyä oven suussa. Nosta kädet olkapäistäsi sivuille 90 asteen kulmassa ja taita kyynärvarret 45 asteen kulmaan. Asetu sitten oven suuhun niin, että kätesi jäävät karmien kohdalle. Tee kevyitä venytyksiä työntämällä rintakehää eteenpäin. Tunnet venytyksen rintalihaksissasi. Uloshengityksellä venytys, sisään hengitys ja vapautus. Muutaman kerran jälkeen pidä aina uloshengityksen jälkeen viive, anna lihasten rentoutua ja venyä vielä hetki, hengitä vasta sitten sisään ja rentouta. Toista 10 kertaa. Nauti!

Rintarangan avaaminen muutamalla liikkeellä aamuisin antaa sinulle ihan erilaisen alun päivään. Avaamalla kädet isossa kaaressa alhaalta ylös, saat ihanan hyvän huomenen venytyksen. Kun teet joka aamu, et voi välttyä liikkeen hyviltä vaikutuksilta. Ryhtisi kohenee kuin itsestään.

Kuten muistat hartiarenkaasi koostuu rintalastasta, solisluista ja lapaluista. Lapaluilla on taipumus jämähtää paikoilleen, jos et erikseen anna niille liikettä. Sinne selän taakse ne helposti jäävät unholaan vaikka yläkropan tuki pitäisi ottaa juuri lavoista. Opettele itsellesi yksi liike, jonka voit yhdistää päiväsi kulkuun ja saada veren kiertämään yläkropassa. Keskity siihen, ettet liikuta vain hartioitasi vaan löydä tuntuma lapaluihin. Onko se sinun liikkeesi lapapunnerrus vai joku muu… Lavat liikkeelle!

Kun aamutoimien jälkeen astut ovesta ulos, ryhtisi saa sinut suorastaan sädehtimään. Varokaa naapurit, työkaverit, täältä tullaan kevyesti ja rintaranka auki!

Lataa maksuton video ryhtiin tästä!