Harota varpaitasi, avautuvatko ne kauniiksi viuhkaksi eteesi. Entä saatko nostettua samaan aikaan ensin vain isovarpaat ylös, sitten etuvarpaat, keskivarpaat, nimettömät ja viimeiseksi pikkuvarpaat. Palaa sitten takasin laskemalla ensin pikkuvarpaat lattiaa vasten ja laske sitten varvas varpaalta yksitellen alas. Vaikea varvasjumppa vai mitä?

Lue myös: Hyvä ryhti, parempi mieli!

Miksi sinun on tärkeää pystyä liikuttamaan varpaistasi?

Jalkapohjat on luotu liikkumaan epätasaisilla alustoilla metsäpoluilla, nurmikoilla, sorateillä. Nykyään jalkapohjasi taivaltavat suuremman osan ajasta asfaltilla ja sisätilojen tasaisilla alustoilla. Paljain jaloin liikkuessasi ihotuntosi, nilkan asento ja liiketunto välittävät kehollesi kokoajan tietoa jalkateräsi asennosta. Kehon oma iskunvaimennusjärjestelmä toimii. Kehosi toimii aktivoiden oikeita lihaksia pitämään sinut tasapainossa.

Jalkapohjien tuntoaistit ovat tärkeitä pitämään sinut pystyssä. Kengät jalassa tuntosi ei toimi täydellisesti ja se vaikuttaa jopa säären ja pohkeen toimintaan, myös kävellessäsi.

Paljain jaloin kävellessä rasitus polviisi ja kantapäihisi on pienempi kuin kengissä. Ihmeellistä, eikö totta? Paljain jaloin jalkateräsi laskeutuu maata vasten pehmeämmin ja laajemmalle alueelle. Kävele paljain jaloin, aina, kun se on mahdollista!

Yli 50-vuotiailla polvien nivelrikot lisääntyvät, siihen ei vaikuta niinkään ikä, vaan askeltunnon väheneminen. Esimerkiksi portaita alas käveltäessä, lihaksiin ja niveliin kohdistuu suurempi paine. Yksi syy siihen on askeltunnon katoaminen, et hahmota enää jalkateräsi ja nilkkasi asentoa, askeleestasi tulee raskaampi ja voimakkaampi. Se aiheuttaa rasitusta polviin. (Lähde Duodecim Terveyskirjasto)

Miten voit harjoittaa jalkateriä ja saada varpaisiisi liikettä? Varvasjumppa

Istu ja ota jalkaterä syliisi. Ota ote toisella kädellä päkiästä ja toisella kantapäästä. Väännä jalkaterääsi kuin tiskirättiä, vastakkaiisiin suuntiin. Tämä liike auttaa muistuttamaan jalkaterää kiertoliikkeistä, jotka jäävät unohduksiin. Toista kummallekin jalalle, huomaat ihanan tunteen jo yhden kerran jälkeen. Tee tätä vaikka mainostauoilla lempisarjasi aikana.

Tee varvasjumppa kuten alussa kehotin kokeilemaan.

Harota ensin varpaat haralleen, mutta pidä varpaat lattiaa vasten. Jos harotus ei meinaa onnistua, avita sormilla laittamalla sormet varpaiden väleihin. Toista useamman kerran. Huomaat, että harjaannut tässä, jos jatkat päivittäin. Voisiko tätä tehdä toisella mainostauolla. Saat istua tai seistä.

Tee sitten varpaiden nostoja vaikka heittämällä kengät hetkeksi syrjään työpöytäsi alla. Nosta ensin isovarpaat, etuvarpaat, keskimmäiset varpaat, nimettömät ja pikkuvarpaat ylös lattiasta. Tämä vaatii keskittymistä ja voit auttaa taas sormilla. Palauta varpaat yksitellen alustaan ja toista kun soittaisit varpaillasi koskettimia pikkuvarpaista isovarpaisiin ja toisinpäin. Tässäkin kehittyy, kun harjoittelee. Käsillä avustaen teet ihan yhtä hyvää harjoitetta lihaksillesi aktivoimalla niitä.

Edellisessä kappaleessa mainittu paljain jaloin kävely aktivoi luonnollisesti jalkapohjasi ja jalkateräsi lihaksistoa tämän kappaleen harjoitteiden tavoin, mutta helpommin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Neljä yksinkertaista vinkkiä hyvinvointisi tueksi

Miten jalkapohjien asento vaikuttaa ryhtiin?

Hyvä liikkuvuus on tärkeää (varvasjumppa ja koko alaraajojen liikkuvuus). Jaksat liikkua ja toimia, kun alaraajasi ja jalkaterän nivelet, lihakset ja nivelsiteet varmistavat oikean pystylinjauksen. Lihastyötä ei tarvita oikeassa asennossa paljon. Saat jämäkän tuen oikeilta lihaksilta jalkapohjia myöten. Ei turhia jännityksiä, virheasentoja. Jalkapohjan lihakset aktivoituvat oikein ja ohjaavat näin myös nilkan oikeaan asentoon ja siitä sitten koko linjaus ylöspäin.

Vaivasenluu – saako siihen apua?

Helpoin keino välttää vaivasenluu on pitää asentosi linjaus oikeana. Kun vältät polvien yliojentumista, vältät myös vaivasenluita ja lattajalkaa. Vaivasenluuhun vaikuttavat myös kengän kapea kärki, korkeat korot ja perintötekijät.

Yksinkertainen jumppaliike on helppo tehdä melkein missä vaan. Nouse portaalle tai tukevalle korokkeelle päkiöiden varaan (isovarpaan tyvinivelen kohta), voit tehdä myös yhden jalan kerrallaan pallon päällä. Pidä kantapäät vaakatasossa tai hieman ylempänä kuin päkiäsi. Anna varpaiden olla rentoina, suorina, ne eivät saa koukistua. Pysy asennossa ensin minuutti, myöhemmin voit pidentää aikaa. Jos haluat voit tehdä pieniä joustoja. Koita pitää muu keho rentona.

Pidetään varpaita ja jalkateriä hyvänä – ja liikkeessä!

Lisää vinkkejä ryhtiin ja hyvinvoivaan kehoon löydät täältä: Tuo esiin ryhdikäs, kaunis, hymyilevä itsesi!