Purenta – ongelmako? Vaivaako? Kiristääkö?

Heräätkö tunteeseen, että puristat hampaitasi yhteen?

Soiko korvissasi? Minulla soi…

Huomasin eräänä päivänä, että korvaani särki. Korvassani vinkui. Jouduin kuuntelemaan tinnittävää, välillä katkeilevaa ääntä. Mitä ihmettä tämä on? Aloin etsiä selitystä. Purenta – miten korvasärky voi liittyä siihen? Halusin ottaa asiasta selvää.

Lähdin Tampereelle purenta-aiheiseen koulutukseen, jossa kaikki oppi keskittyi purentalihaksiin ja leukaniveliin. Kurssi alkoi puolen päivän hammaslääkärin luennolla. Tiesitkö mitkä voimat hampaissasi on tai oikeastaan leuoissasi? Etuhampaidesi purentavoima on 15 kg, takahampailla se on 100 kg. Yöllä voit tietämättäsi purra hampaita yhteen ja se voima on 400 kg!

Tämä havahdutti minut tajuamaan, miksi minulla on korvaoireita.

Mitä oireita kireät purentalihakset voivat aiheuttaa?

Leukasi on jännittynyt ja ehkä se tuntuu arkuutena tai jopa kipuna suoraan purentalihaksissa. Pääsi voi olla kipeä. Voit tuntea särkyä niskan seudulla, ohimolla, keskellä otsaa, takaraivolla, silmien takana tai korvissa. Korvasi voivat humista tai tinnittää.

Kärsitkö pääsärystä?

Huomaatko yllättäen, että leukasi on kireä ja jännittynyt?

Olen havainnut itselläni joitakin oireista. Korvien soiminen oli ärsyttävää ja pelkäsin jo, että saan kuunnella sitä lopun ikäni. Olen myös joskus herännyt tunteeseen, että puristan hampaitani todella tiukasti yhteen. En ollut tuntenut yleisesti kipua purentalihaksissa tai leuan alueella. Mutta lihaksiin koskettaessa, löytyi ja löydän vieläkin mojovia paikkoja. Kireyksiä on…

Kurssilla laitettiin hanskat käteen ja opeteltiin konkreettisesti hieromaan niin suun ulko- kuin sisäpuolelta. Itseltäni löytyi melkein kaikista lihaksista kohdat, jolloin vesi valui silmistä. Se oli sitä makeaa kipua. Tiesin, että lihas rentoutuu vähitellen ja niin tapahtuikin.

Huomaatko kesken päivää, että kiristät suupieliäsi?

Jännitätkö leukaperiäsi, kiristeletkö leukojasi?

Vielä vuosi sitten sain itseni kiinni siitä, että huomaamattani jännitin hampaitani yhteen. Aivan turhaa kiristelyä siis. Leuoillamme on tiedostamaton tarve saada hampaat yhteen. Kun takahampaat pääsevät kosketuksiin toisiaan vasten, tulee mukaan purennan voimat. Sen takia kiskot monesti auttavat, sinulla ei tule tarvetta painaa hampaita toisiinsa kiinni, koska ne eivät pääse koskemaan toisiaan.

Vinkit 1-2 hammaslääkäriltä:

Hammaslääkäri kertoi pari kotikutoistavinkkiä omilta asiakkailtaan. Yksi piti öisin hampaidensa välissä tulitikkua toinen nenäliinaa. He korvasivat kiskot näin. Hmmm..

Purkan syöminen oli Leifin (hammaslääkäri) mukaan myös vihon viimeistä. Miksi pitää leukoja ja purentalihaksia kokoajan töissä.

Apua löytyy kyllä! Kerron kohta pari yksinkertaista kikkaa.

Testaa ensin itseltäsi:

Koita sormillasi poskiluun alta napakasti painellen, tunnetko arkuutta? Lähde liikkeelle nenän vierestä ja liiku sormillasi kohti leukaniveltä, korviasi. Kenties löydät noin sormenpään etäisyydeltä nenästä mojovan kohdan.

Vinkki numero 3:

Hiero temporalis lihas.

Tämän lihaksen ollessa kireä voit tuntea esimerkiksi kasvoissasi tai ohimollasi jomotusta, korvissasi tinnittää tai vaikka päätäsi särkee.

Aloita yksinkertaisesti asettamalla sormen pääsi poskiluun kohdalle ja liu’uta sormiasi kohtuu voimakkaasti korvan vierestä yläviistoon. Tee muutama veto, ensin vain kolme sormeasi mahtuu silmän viereen, kun jatkat matkaa saat kaikki viisi sormea päänahkaa ja tätä lihasta vasten. Näillä liu’utuksilla saat venytettyä faskiaa eli lihaksen päällä olevaa kalvoa. Miltä tuntui?

Laita taas neljä sormeasi luun päälle ja lähde pyörittelemään sormiasi kohti korvan yläosaa ja käänny siitä kohti päälakea? Tee liike niin, ettet liuta sormiasi pyörityksen aikana. Koita yksi puoli kerrallaan ja keskity tuntemuksiisi. Voi olla, että kireys tuntuu jo luun päällä tai vasta korvan ylänurkassa. Tällä liikkeellä hierot temporalis lihasta, joka on yksi lihaksistasi, jota käytät suun sulkemiseen, pureskelemiseen.

Kuten ehkä huomasit jo pelkkä koskettelu ja hierominen tekivät hyvää. Näiden lihasten tunnistaminen ja rentouttaminen on tärkeää.

Vinkki numero 4:

Rentouta leuka.

Aseta pääsi asentoon, jossa et tunne jännitystä niskassasi. Anna niskan olla kuitenkin pitkänä eli älä anna leukasi nousta ylös, aseta se mieluummin lähemmäs rintaa.

Anna sitten alaleukasi rentoutua. Anna suusi avautua. Huomaat eron, kun annat alaleuan olla painava ja rento, suusi aukeaa itsestään. Nauti tunteesta ja keskity alaleukaan. Rentoutat tällä ison joukon lihaksia.

Vinkki numero 5:

Ota tavaksi päivittäin keskittyä vaikka vain minuutin verran leukasi rentouttamiseen. Se voisi olla vaikka nukkumaan mennessäsi. Annat lihasten rentoutua leukasi ja koko kasvojesi alueella. Kun saat tavasta rutiinin, huomaat vähitellen hyvät vaikutukset.

Miltä tuntui? Tervetuloa keskustelemaan Facebookin purenta aiheseen ryhmäämme aiheesta lisää.

Lue myös:

Kuinka helpottaa purantavaivoja arjessa?