Muistatko laulun “pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat, polvet varpaat…”. Tätä lasten laulua laulaessa tulee lämmin. Ainakin, jos kosketat jokaista kohtaa laulaessasi.

Nyt sinun ei tarvitse muuta kuin antaa laulun soida päässäsi ja lähteä leikkiin mukaan. No, ei sentään. Mietitään kuitenkin kahta ensimmäistä kohtaa pää ja olkapäät, tehdään lumiukko…

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Tuo esiin ryhdikäs, kaunis, hymyilevä itsesi!

Kolme ryhdin lumipalloa

Kuten ehkä muistat hartiarengas on ylimmän eli pään jälkeen toinen “lumipallon palloista”, joka muodostaa ryhtimme. Jos siis pyöräytät nuoskalumesta kolme palloa ja asetat ne päällekkäin, ylin on pää, toinen on hartiarengas (ylävartalo) ja alin isoin on lantio (alavartalo). Jotta saat pallot pysymään pystyssä, asetat ne tasapainoon keskenään, pyrit asettamaan ne kohtisuoraan toistensa päälle. Näin myös meidän ryhtimme tulisi koostua.

Lumitilanne tuppaa vaihtelemaan, mutta vaikka et rakentaisi lumiukkoa, uloslähteminen on hyväksi. Luitko jo ulkoilun elinikää pidentävistä vaikutuksista täältä. Kasasin viime vuonna myös listan luonnon hyvistä vaikutuksista, ne löydät täältä.

Rakennat sitten lumiukkoa tai et, ulkoilun tärkeyttä ei kannata unohtaa. Ehkä saat rakennettua ihan oikean lumiukon pihaasi tuomaan hyvää mieltä tai pitäydyt vain miettimään lumiukon palloja ulkona kävellessäsi… Kunhan lähdet ulos!

Pallot vinossa

Mietitään lumiukon rakennetta vielä, jos keskimmäinen pallo on kenossa vasemmalle, ylimmäistä pitää kompensoida laittaen se kallellaan oikealle. Voit kuvitella mitä sinun kehossasi tapahtuu, jos “pallosi” eivät ole ihan paikoillaan, kiristystä, venytystä, lihakset eivät tue toisiaan niin kuin pitäisi.

Jotta saat pääsi kellumaan vapaasti tarvitset:

Aloitetaan kahdesta ylimmästä “lumipallosta”.

Seuraava harjoite ottaa kummatkin mukaan. Tällä harjoitteella saat laukaistua turhia jännityksiä hartioiden alueella. Saat liikkuvuutta kaulan ja olkapäiden alueille. Säännöllisesti harjoitellessasi huomaat, miten notkeus lisääntyy ja saat pään ja kasvojen alueen ikään kuin avautumaan ja rentoutumaan.

Pallot paikoilleen

Alkuliike voi olla sinulle tuttu, mutta jatka kohta kohdalta ja notkistat kaulaasi pyöritysten ja venytysten avulla.

  1. Seiso hyvässä asennossa (lumipallot toistensa päällä). Hengitä sisään ja nosta olkapäät korvia kohti.
  2. Hengitä ulos ja anna olkapäiden pudota alas.
  3. Lue sitten seuraavat kohdat ennekuin teet liikkeen kanssa.
  4. Paina leuka rintaa vasten, katse varpaita kohti. Kallista pää ja katse pehmeästi vasemmalle, anna katseen johtaa liikettä ja pyöritä varovasti päätäsi. Ajattele enemmän katsettasi, joka kiertää lattialta edestäsi vasemmalle seinälle, kattoon, laskeutuu oikeaa seinää myöden ja alas.
  5. Ota hengitys mukaan liikkeeseen. Hengitä sisään ylä kaarteessa ja ulos alakaarteessa. Toista neljä kertaa kumpaankin suuntaan.
  6. Huomioi: Tee liike hitaasti, älä kallista päätäsi liikaa taakse. Sinun ei tarvitse katsoa kattoa pääsi yläpuolella. Liika taakse taivutus tai liian kova vauhti voivat saada aikaan huonon olon.

Tämä seuraava liike on ihana ja rentouttava. Se pidentää kaulaasi, rentouttaa naamaasi ja koko kehoasi. Tässä liikkeessä saat myös harjoitella rentouttamaan hartiat, vaikka kätesi ovat ylhäällä.

  1. Nosta molemmat kätesi suoraan ylös. Laske sitten oikea käsi vasemman korvan yläpuolelle ja vasen käsi oikean korvan kohdalle. Tarkista, ettet jännitä hartioitasi ylöspäin, anna niiden rentoutua.
  2. Anna sitten kasvojesi rentoutua. Anna leuan roikkua painavana alaspäin. Anna suusi aueta.
  3. Anna käsien liukua ylöspäin pitkin päänahkaa aina päälaelle saakka.
  4. Hengitä sisään ja ulos rauhassa keskittyen rentouteen. Sulje silmät ja nauti. Toista liike muutaman kerran.
  5. Huomioi: Tarkasta, että suusi on auki (leuka on rento).

Jos haluat lisää ihania liikkeitä, täältä löytyy sinulle.

Miltä tuntuu? Saatko oivalluksen rentoudesta, pään oikeasta asennosta?

Pään oikea asento on yhtä kuin hyvä ryhti.

Lue myös: Neljä yksinkertaista vinkkiä hyvinvointisi tueksi