Slaavikyykky, syväkyykky alkaa olla jo menneen talven lumia trendisuosiossaan, mutta eihän sen hyödyt mihinkään häviä. Minulle asento ei ole tuntunut koskaan vaikealta, mutta en ole ollut asennossa pitkiä aikoja lukuun ottamatta joskus joogatunneilla.

Halusin tehdä itse testin, miltä se tuntuu, mitä hyvää se minulle tuo.

Slaavikyykky auttaa:

  • lihaksesi, sidoskudosrakenteesi vahvistuvat ja ovat joustavia
  • voitelet niveliä
  • torjut nivelrikkoa ja muita nivelvaivoja
  • voit vähentää kehon kiputiloja, autat rentouttamaan selkää
  • voit saada apua ummetukseen ja muihin ruuansulatusvaivoihin
  • lonkkien huono liikkuvuus voi ilmetä polvi- tai selkäkipuina, jotka helpottavat, kun lonkkanivelen liikerata kasvaa

Haluisitko sinä ottaa seitsemän päivän kyykkyhaasteen vastaan?

Laskeudu kyykkyyn niin, että kantapääsi ovat maassa. Jalat saavat olla auki sivuille. Ole viikon ajan joka päivä aina hieman kauemmin kyykyssä, ei tarvitse olla yhtäjaksoisesti, pätkissä käy hyvin.

Voit huomata haastetta kireissä akilesjänteissä, ehkä nilkan liikeradassa tai lantion, lonkkinen asento on ensin hankala tai selkää kiristää.

Koita asentoa, löydätkö asennon? Oletko mukana slaavikyykky viikossa?

Kyykky auttaa ryhtiin

Slaavikyykky asettaa lantion, reidet, alaselän luonnolliseen asentoon. Tämä lepoasento parantaa siis ryhtiäsi, kunhan muistat pitää myös rintakehäsi auki.

Tällä liikkeellä vahvistat jalkoja pieniä lihaksia myöden. Akilesjänteesi venyvät ja estät näin tulehduksia ja revähdyksiä.

Avaat alaselkää. Kyykky oikaisee selkääsi ja voit joko auttaa selkäkipuasi tai ennaltaehkäistä sen.

Ensimmäinen päivä 15 minuuttia kyykyssä

Kyykkyyn on helppo mennä, asento ei tunnu vaikealta. Alaselkää alkaa poltella.

Tarkemmin mietittyäni, tunne onki keskiselässä.

Vaihdan käsien asentoa, parhaalta tuntuu “jooga-asento”, jossa painan kyynärpäillä polvia kauemmas toisistaan ja kädet ovat yhdessä.

Nouseminen on vaikeaa. Miten saan oikaistua itseni, katsooko joku ikkunan takana (olen työhuoneellani ison näyteikkunan edessä). Hymyilyttää ajatus jäykästi liikkuvasta hierojasta.

Nivusissa jäykkyyttä, jalat tuntuvat pökkelöiltä. Jalkapohjia alkaa kihelmöidä, ovatko ne puutuneet, vähitellen kihelmöinti laajenee koko jalkaterään. Vielä viiden minuutin päästäkin kutittelee ja pistelee.

Pyörittelen nilkkoja ja liikun. Nivusissa ja etureisissä on outo tunne.

Toinen päivä ja 15 minuuttia

Jaloissa alkoi tuntua ja selässä samassa paikassa. Työskentelen samalla koneella. Olen vähän vinossa, lattialla vihkot avoinna, kone tuolilla (vähän liian korkealla). Lattian tasolla on helppo kirjoittaa, yläselkä pyöristyy ja taipuu alaspäin, vähän suppuun kylläkin.

Oikeassa jalassa alkaa tuntua kihelmöintiä viimeisillä minuuteilla.

Nousen taas yhtä kankeasti. Jalkaterissä vain pieni kihinä. Lonkankoukistajat tuntuvat jäykiltä, päätän istua ja nostaa jalat ylös. Vasemman jalan reiden ojennus saa aikaan lähes krampin etureiteen (tiedän, vasen etureisi on kireä).

Normaali olo palautuu muutamassa minuutissa.

Kolmas päivä 20 minuuttia

Säärissä alkaa tuntua ensin. Koneelle joutuu kurottelemaan (se on asetettu taas tavalliselle tuolille). Lattialla olevaan kalenteriin helpoin kirjoittaa. Keskiselässä alkaa vähitellen tuntua poltetta.

Kun muutan asentoa (alussa kertomaani) “jooga-asentoon”, selässä ei tunnu. On kiva vähän keinutella painoa puolelta toiselle.

Siirrän koneen lattialle, kurottelu ja näppäily saa tunteen selkään.

Miksi oikealla alkaa tuntua enemmän, tunne on ikään kuin koko alaraajassa sisäreittä myöden. Keinuttelu, painonsiirto jalalta toiselle auttaa.

Nousen taas yhtä kankeasti ylös. Muurahaiset taas jalkaterissä. Tekee mieli venyttää nivusia.

Neljäs päivä 30 minuuttia

Tein puolen tunnin aikana välillä liikettä siirtämällä painoa jalalta toiselle. Ojensin myös jalat kolme kertaa pitäen kädet maassa. Enää ei noustessa kihise jalkaterissä. Mutta kankeus nivusissa tuntuu. Muuten hyvä olo.

Viides päivä 30 minuuttia

Muutin välillä asentoani niin, että nojasin seinään – ihana asento selälle, mutta painetta tuli jalkoihin. Välillä koitin taitella tyynyn takapuolen alle. Ei kihinää jalkateriin, mutta en nauti tästä asennosta. Kankeus noustessa.

Kuudes päivä 30 minuuttia

Alku menee hyvin, puuhailen koneella, enkä kokoajan ajattele epämukavaa asentoa. Selän asento ei ole optimaalinen, koska taas koneeni on lattialla, kirjoitan. Siirrän välillä painoa jalalta toiselle ja ojennan pari kertaa jalan suoraan sivulle, toisen jalan ollessa kyykyssä – ihana oikaisu ja palautan kyykky-asennon. Minulla on sovittu tapaaminen ja henkilö saapuu minun kyykkäillessä. Koitan nousta ylös ketterän ja kevyen näköisenä, jottei kankeutta huomaa.

Seitsemäs päivä 60 minuuttia

Kirjoitan tätä taas kyykyssä. On tämä jo helpompaa. Keskiselässä ei tunnu poltetta.

Välillä on ihana nojata kyljellä reiteen ja polvi jää ikään kuin kainaloon, käsi roikkuu alhaalla, toisen käden kyynärpää polvella. Rento asento ja vaihdan puolta. Koitan myös välillä asentoa, jossa pidän kädet maassa tai työnnän kyynärpäät sivuille pitäen kyynärvarret polvilla.

Jos oikein tarkkaan nyt mietin tuntemuksia, niin alaselässä on venytyksen tunnetta.

Nousu tuntuu kankealta selässä. Tekee mieli liikkua. Olo tuntuu keveältä.

Lopputulos:

Parasta olisi varmasti kyykätä päivän mittaan pari kertaa, enkä usko, että kestollakaan on niin väliä -kunhan kyykkää.

Aion ottaa slaavikyykky asennon käyttöön vaikka pienissä pätkissä.

Mitä tuntemuksia sinulla on? Minä voin todeta: Uskomatonta, että voin olla kyykyssä jo näin kauan!

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Näin pidät faskiat kunnossa