Mitä ovat faskiat? Mitä sinun tulee ainakin tietää niistä? Miten pidät faskiat kunnossa? Näihin kysymyksiin koitan vastata simppelisti.

Faskiat ovat kuin kumipuku

Olet ikään kuin pukeutunut kireään sukelluspukuun. Puku on istuva aina jalkapohjista päälakeen saakka tai sen pitäisi olla istuva, joustava. Sinulla pitäisi olla helppous liikkua sen kanssa. Puku venyy ja vanuu hetkellisesti kuin kumi, mutta palautuu nopeasti alkuperäiseen mittaansa. Sen joustavuutta voit parantaa.

Faskioita on kolmessa eri kerroksessa

Tämä edellä mainittu kumipuku on pinnallinen faskia, joka on ihon alla ja liukuu lihasten päällä.

Lihasten pinnalla olevat kalvot ovat syvä faskia, joka on yhteydessä jänteisiin ja nivelsiteisiin.

Kalvoverkko on viskeraalinen faskia, joka kannattelee ja ympäröi sisäelimiä.

Lue miten saat lisää pehmeyttä lihaskalvoihin: Miten voit huoltaa kehoasi pallolla.

Kipuaistimukset

Faskiat ovat tiheästi hermotettuja. Sen vuoksi voit aistia kipua eri puolella kehoa ilman selvää syytä. Esimerkiksi olkapäähän voi sattua, mutta koskettaessa olkapäästä ei löydy kipukohtaa. Päänsärky ja huimaus voivat myös juontaa faskioiden kireydestä. Tuntemukset voivat siis säteillä eri puolelle kehoa. Voit tuntea lihaskireyttä, migreeniä, virtsankarkailua, kantapääkipua, penikkataudin oireita.

Mikä aiheuttaa faskioiden kireyttä?

Staattinen asento tai yksipuolinen liike ovat yleisiä syitä. Nämä saavat aikaan helposti asentovirheitä. Liikkumattomuus saa kumipukusi tuntumaan kireältä. Se aiheuttaa kalvoihin kiinnikkeistöä, jonka aistit kipuna. Kuten alussa kerroin, kumipuku venyy, mutta palautuu virheasentoon, jos se on sinulla toistuva asento.

Arpikudokset vaikuttavat tietenkin kalvoihin. Faskiat voivat olla vahingoittuneet vaikka leikkauksen seurauksena.

Vähäinen nestemäärä estää kalvokerroksia liukumasta vapaasti ja vetreästi.

Stressi vaikuttaa kehossa aina jotenkin. Se voi kiristää myös kalvopukuasi.

Miten faskioita voi käsitellä?

Koulutettuna hierojana olen opiskellut faskioiden käsittelyä. Sinä olet ehkä ollut kehonhuollon tunnilla, jossa käsitellään faskioita. Olet käyttänyt ehkä rullaa tai palloa. Faskioita voi käsitellä myös käsin tai jollakin apuvälineellä. Itse käytän käsien lisäksi fasciatoolia, joka ei muistuta veistä, sellaisiakin on.  Käytän myös näppärää mutjutinta, katso video tästä. Kotona hoidat näppärästi itseäsi pallolla tai näppärällä taskukokoisella kalvohierontavälineellä mutjuttimella. Jos kiinnostuit kokeilemaan, opi tästä Kehonhuoltoa pallolla

Mitä käsittelystä olisi hyvä huomioida?

Sen ei kuulu aiheuttaa kipua. Kuten lihaksia käsiteltäessä, jos sinuun sattuu, lihas jännittää vastaan ja hyötyä ei saada. Kivun tunne saa kalvokerroksetkin jännittymään. Liian voimakas rullaus aiheuttaa mikrotraumoja. Älä myöskään käytä kohtisuoraa painetta. Makeaa kivun tunnetta emme aina voi välttää ja sen tunteminen on sallittua.

Näin pidät faskiat kunnossa

1. Vältä staattisuutta

Vältä staattisia asentoja tai ainakin tauota, se tekee hyvää koko keholle. Venyttele mieluummin pumppaavasti ja liikkeen kautta, kun olet pitkäkestoisessa staattisessa venytyksessä. Tähän sinulle liikuntavinkiksi asahi, joka on lempeää liikettä oman kehon ehdoilla.

2. Liikkuvuus

Edellä mainitun asahin lisäksi on toki harjoitteita, joiden kanssa saat venyteltyä kalvoja lihasten sijaan. Syväkyykky on oivallinen asento, joka tekee hyvää. Roikkuminen tekee hyvää rankaa myöden.

Voit myös kokeilla rullailla (suosittelen nystyräpalloa sen joustavuuden ja nystyröiden vuoksi) jalkapohjia ja saat avattua koko takalinjaasi. Kokeile joku aamu

A. Tee alastaivutus (sormenpäät kohti lattiaa).

B. Rullaile jalkapohjat auki ja toista sama liike.

Huomaatko? Pääset taipumaan pidemmälle.

Selän rullaus hoitaa niin selkärangan niveliä kuin kalvopukuasi. Voit lisätä siihen mukaan selän ojennuksen, taaksetaivutuksen, taivutukset sivuille ja kierrot. Ah! Nauti!

Tämä liike on erityisen ihana istumatyöläiselle.

Seiso haara-asennossa. Vie toinen jalka hieman taakse, kantapää lattiassa. Pidä paino keskellä.

Vie takajalan puoleinen käsi etukautta ylös. Pidä vastakkainen käsi lantiolla.

Kurota hieman ylä kädellä taakse, tee pieni taakse taivutus. Pidä katse kädessä.

Tee toiselle puolelle. Toista vuorotellen haluamasi määrä. Nauti! Lonkankoukistajat ja vatsalihaksetkin pääsevät istumisen vastaliikeeseen.

Kehonhuoltoa ketterästi. Faskiat, kalvot, lihakset. Seuraa ohjeitani ja malliani – huollat itseäsi helposti. Lue lisää tästä!

3. Nesteytys

Juo tarpeeksi vettä. Kosteus poistaa jännitystiloja sidekudoksista, saat kalvot liukumaan ja liikkumaan. Vesi vanhin voitehista.