Aloittaminen on usein se vaikein kohta. Se, että kotiin päästyäsi jaksat lähteä treenaamaan, kävelylle tai asettua jumppamatolle venyttelemään. Aloittamisen vaikeus voi koskea myös imurin kaapista ottamista, mutta näin tammikuussa me monet ajattelemme liikuntaa, miksiköhän.

Hyvinvointia me kaipaamme.

Tiedät, että säännöllinen liikunta tekee hyvää. Muistat sen miltä treenin jälkeen tuntuu. Keho on uupunut, mutta olet onnellinen. Olosi on energinen, jaksat paremmin.

Tiedät, että säännöllinen liikunta saa kehon tottumaan treeniin. Vähitellen kaipaat sitä, etkä pysty elämään ilman.

Tiedät, että säännöllisen liikunnan saavuttamiseksi tarvitset aikaa. Ensin puurrat tahdonvoimalla, mutta se hiipuu väistämättä. Vinkki 2. on tärkein pelastus siihen.

Lue myös: Liikuntasuositus – Taukojumppa pelastaa

Mutta aloitetaan sillä aloittamisen vaikeudella, mikä siihen voisi auttaa?

1. Helpota aloittamisista

Aivosi ovat siitä hassut, että ne pyrkivät ohjaamaan elämääsi niin, että elämä olisi mahdollisimman helppoa. Aivojesi limbinen järjestelmä haluaa välttää epämukavuutta, pelkoa ja vaaraa. Sen toimintoihin kuuluvat tunteet, halut, stressi, vaaran välttäminen ja elossa pysyminen.

Jonkin asian aloittamiseen, on se sitten lenkille lähteminen tai uuden harrastuksen aloittaminen, vaatii aina muutosta. Muutos aiheuttaa aivoissasi pelkoa. Voit kokea riittämättömyyden tunnetta, ahdistusta, syyllisyyttä. Mistä nämä kumpuavat? Ajattelet aloittamista vaikeana, ajattelet epäonnistumisen mahdollisuutta, olet epävarma tehtävästä ja sen aiheuttamista hyödyistä, tavoittelet täydellisyyttä…

Jos et yritä, et voi onnistua.

Liikkumaan lähtemiseen helppo ja yksinkertainen vinkki:

Kävelemään pääset kotiovelta.

Kävely ei vaadi erityisvarusteita.

Älä vaadi alussa itseltäsi liikaa. Ole tyytyväinen itseesi, kun otat ne ensimmäiset askeleet pihalle. Katso kellosta 10 minuuttia ja anna itsellesi sitten lupa palata takaisin, jos siltä tuntuu. Luulenpa, ettei sinusta tunnu siltä, vaan jatkat mieluusti vielä toiset kymmenen minuuttia. Pääasia on, että lähdet ja päätät vasta sitten kuinka kauan kävelet. Jo pieni kävely tekee hyvää!

Tuntuuko sinusta, ettei sinulla ole aikaa. Yhdistä käveleminen päivittäisiin muihin matkoihisi. Jos kuljet bussilla, jää aikaisemmalla pysäkillä pois ja kävele. Jos taas kuljet autolla, jätä auto kauemmaksi kohteesta ja kävele.

Eikö yksin tule lähdettyä?

2. Yhdessä liikkumaan

Yhdessä onnistut paremmin. Kaksi on aina parempi kuin yksi.

Sovittua lenkkiä ystävän kanssa ei tee mieli perua. Joukkuepelistä ei halua jäädä pois, jokainen antaa oman osuutensa, jotta peli toimii. Jo maksetulle tunnille tulee lähdettyä kaverin kanssa helpoiten, aloittaisitteko yhdessä jotain uutta?

Yhdessä tekeminen on aina kannustavaa, yhdessä haluamme onnistua ja saamme toisistamme tukea.

Jos jokin tuntuu itsellesi oudolta, helpolta, hyvältä tai vaikealta, on hyvä, että sinulla on ympärilläsi vertaistukea ja osaamista.

Muistatko tunteen, kun opettelit jotain uutta, eikä se heti sujunut niin kuin halusit. Tuliko sinulle tarve jutella asiasta jonkun kanssa. Paras keskustelukumppani oli hän, joka opetteli mukana ja hän, joka osasi neuvoa.

Monet aloittavat kuntoilun joulun jälkeen, on tipatonta tammikuuta, tutustumistunteja. Olisiko sinulle hyötyä, jos liikunta tulisi suoraan kotiisi?

Oletko ajatellut sitä puolta, mitä tuki ja asiantuntijuus saa aikaiseksi? Onnistut helpommin!

Luin viime viikolla Jari Sarasvuon ajatuksia. Tässä bonuksena vielä sinulle vahvaa asiaa. Bongasin sinulle kaksi ajattelemisen arvoista kohtaa:

Todistetusti kaksi asiaa moninkertaistaa onnistumisen mahdollisuudet:

1) hanki itsellesi valmentaja
2) tee kehittymisestä sosiaalista

Jos yrität yksin, todennäköisyydet ovat sinua vastaan. Mutta kun liityt joukkoon, joka tavoittelee parempaa tulevaisuutta yhdessä, todennäköisyydet kääntyvät puolellesi. Ja silloin voi syntyä ihmeitä.