Aamulla juokset taas bussipysäkille, ehdit juuri ja juuri kyytiin. Hävettää huohottaa bussissa ja koitat tasata hengitystä niin, ettei kukaan huomaa, että hengästyit. Ennen olisit voinut ajatella, että ”Hö, tästä ei ollut mitään hyötyä. Vain 10 minuuttinen liikunta lasketaan viikottaiseen mittariin hyödylliseksi liikunnaksi”. Mutta nyt voit röyhistää rintaa ”Jee! Tämäkin pyrähdys lisäsi hapenottokykyäni ja sai lihaksistoni voimaan hyvin.” UKK Instituutti muutti liikuntasuosituksiaan niin, että tuo juoksusi bussille lasketaan liikuntasaldoosi.

Lataa maksuton 5 osainen Someniska kuntoon-workshop tästä!

Mitä liikuntasaldo tarkoittaa?

Liikuntasuositus antaa osviittaa siitä minkälaista liikuntaa ja miten paljon sinun tulisi liikkua viikon aikana, jotta ylläpitäisit terveyttäsi. Suositus asettaa sinulle mittariksi saldon. Liikuntasaldoosi pitäisi kertyä liikkumista 2 1/2 h joka viikko + hieman ekstraa.

Minkälaista liikkumista suositellaan?

Tämä alla oleva kuva kertoo sen parhaiten. Keskitytään ensin tuohon vihreään, toiseksi ylimpään laatikkoon. Sydämen syke kohoamaan ja monipuolisuus kunniaan! Sinulla on valittavana mitkä tahansa lajit, jotka saavat sykkeesi kohoamaan, 2 1/2 h viikossa ja terveytesi kiittää tai valitse lajit, jotka ovat tehokkaampia ja rasittavampia, reilu 1 h viikossa riittää, keho kiittää.

Tarkasta terveytesi avaimet

Esimerkkejä 2 tuntia 30 minuuttia:

 • Reipaus!
 • Liikkuminen on reipasta, jos pystyt puhumaan hengästymisestä huolimatta.
 • Valitse oma lajisi:
 • uinti, sauvakävely, asahi, muu jumppa, tanssi, virelavis, retkeily

Esimerkkejä 1 tunti 15minuuttia:

 • Lisää tehoa!
 • Valitse oma lajisi:
 • juoksu, pyöräily, hiihto, pallopelit

Ylimmäinen laatikko lihaskuntoa ja liikehallintaa

Tavoitteena sinun terveytesi ylläpidon kannalta on harjoittaa näitä kaksi kertaa viikossa, katso sininen laatikko kuvasta.

Harjoita suuria lihasryhmiä kuten pakaroita, alaraajoja sekä hartiarenkaan aluetta.

Tee tasapainoharjoituksia. Ne voivat olla asahin liikkeiden kaltaisia tai otat tavaksi hampaita harjatessasi jokin tasapainoliike.

Onko sinun lajisi asahi, porraskävely, raskaat pihatyöt, ryhmäliikunta, kuntosali vai pallopelit?

Jos haluat tehdä UKK Instituutin testin liikkumisestasi pääset testiin täältä.

Uutta liikuntasuosituksissa!

Arkeesi voit liittää paljon hyvää tekeviä pieniä juttuja! Tiedät varmasti mitä kaikkea liikunta saa kehossasi aikaan sen hyvän olon lisäksi. Nyt haluan muistuttaa sinulle, että nämä alla olevat, pienetkin, ne alle 10 minuuttiset jutut saavat aikaan hyvää:

 • alennat verensokeriarvoja
 • alennat rasva-arvoja
 • verenkierto vilkastuu
 • lihkaset vetreytyvät
 • aineenvaihdunta vilkastuu
 • nivelet vetreytyvät

Taukojumppa pelastaa!

Tauottaminen on tärkeää, nouse tuolilta, kierrä se. Tuolin ympäri kävelykin lisää jo terveyttäsi! Tauot voivat olla erimittaisia ja voit ripotella niitä tarpeidesi ja mahdollisuuksiesi mukaan päivääsi, punainen laatikko kuvassa. Jos sinusta tuntuu, ettet ehdi, tee tuo tuolin kierto nyt heti, viivästyivätkö hommasi? Tuskin 😉

Päätin auttaa sinua tässä asiassa. Lue eteenpäin.

Paikallaanolon katkaiseminen on tärkeintä! Muuta asentoasi monta kertaa päivässä, nouse ylös, vaihda tuoli. Staattinen asentosi keskeytyy, vähennät kuormitusta tuki- ja liikuntaelimistöllesi, aktivoit lihaksiasi.

Jos olet yhtään tutustunut minuun, tiedät, että someniskavaivoista eroon on missioni. Jotta sinä pääset eroon niistä! Sen vuoksi päätin tehdä viiden päivän workshopin Some-taukojumppaa. Jos et ole vielä mukana, tervetuloa mukaan tästä! Saat viidelle päivälle hyviä vinkkejä ja harjoitteita.

Kevyttä liikuskelua arjessasi on aina, keltainen laatikko. Ole siis kiitollinen tiskikoneen täyttämisestä, imuroinnista, pyykkien kuivumaan laittamisesta, kauppareissuista. ( Vaikka aina ei mieli olisi niin kiitollinen.) Nämä kaikki vaativat sinulta liikkumista! Nämä tekevät sinulle hyvää!

Riittävä uni, sininen laatikko on asia, josta ei koskaan voi puhua liikaa. Hienoa, että se huomioidaan myös näissä UKK instituutin suosituksissa. Älä tingi yöunistasi. Uni palauttaa ja hoitaa kehoasi ja mieltäsi. Yön aikana aivot ikään kuin siivoavat ja järjestelevät oikeat asiat oikeisiin kaappeihin, jotta seuraavana aamunakin oikeat asiat löytyvät oikeista kaapeista.

Nyt tauotuskin lasketaan! Tule täältä mukaan viiden päivän Some- taukojumppa workshoppiin. Täältä selviää mm. mitä voit tehdä parissa minuutissa, mitä hammaslääkäri puhui tulitikuista, opit istumaan oikein ja miten saat taivaallisen olon viisipiikkisillä.