Suomalainen istuu kolme neljäsosaa päivästään. Se on yhteensä yhdeksän tuntia. Istutko sinä yhtä paljon? Liika istuminen aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Olet varmasti kuullut “istuminen tappaa”.

Mikä siinä sitten on vaarallista?

Kumara asento. Selkäsi lihakset yrittävät tukea asentoasi, mutta asennon ollessa pitkään kyyhöttävä, selkäsi lihakset rentoutuvat ja paine keskittyy selkärankaasi ja välilevyihin.

Kehon ollessa etukenossa, kumarassa, rankasi on taipunut eteenpäin kaarelle. Voit kuvitella miltä rankasi näyttää, kuvittele sinne myös nikamat ja välilevyt, sisäkaarteessa välilevyjen etureunat osuvat yhteen. Paine saattaa aiheuttaa sen, että välilevyjen takaosasta tihkuu nestettä pois. Tämä voi johtaa välilevyjen ja nivelien rappeutumiseen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

6 vinkkiä someniskaan

Liikuntasuositus – Taukojumppa pelastaa

Muistathan, niveliä pitää voidella ja se voitelu tapahtuu liikkeellä!

Selkäsi lihakset ovat tässä kumarassa asennossa myös venytyksessä. Jatkuva venytyksen tila heikentää selkälihastesi voimaa ja kykyä toimia oikein. Lihasten tehtävä on tukea ja tunnistaa selän tilanteen muutokset, osata aktivoida oikeat lihakset oikeaan toimintaan.

Istuessasi tuolin selkänojaan nojaaminen enemmän takaviistoon on parempi asento. Täällä työasentoon vinkkejä.

Passiiviset lihakset. Suuret lihasryhmät kuten pakarat ja etureidet eivät tee istuessasi mitään eli eivät kuluta lainkaan energiaa. Näin aineenvaihdunta hidastuu, lihakset eivät polta rasvaa vaan rasva alkaa ikään kuin valua vyötärölle.

Puolen tunnin välein ylös nouseminen auttaa!

Jalat turpoavat. Paikallaan olo haittaa kaikkea aineenvaihduntaa myös nestekiertoa. Istuessasi passiivisesti jalat voivat turvota nesteiden pakkautuessa alaspäin, nestekierron voiman vähentyessä.

Pyörittele pöydän alla nilkkojasi sillon tällöin!

Luusto haurastuu. Luuliikuntaa ovat kaikki tärähdyksen luulle aiheuttava liikunta esim. lenkkeily. Istuessasi ainoastaan rangan välilevyille voi tulla painetta vääriin kohtiin.

Muista, että juoksulenkki päivittäinkään ei kompensoi istumisen haittoja, tauottaminen sen sijaan auttaa!

Niska- ja selkäkivut. Selkäsi ollessa kumarassa asennossa hartiasi kääntyvät eteenpäin ja pääsi työntyy eteenpäin. Nämä virheasennot kuormittavat lihaksiasi taas väärin. Turha lihasten jatkuva venytys tai lyhentyneessä tilassa olo saavat aikaan erilaisia vaivoja.

Venytä ja avaa myös yläkroppaa tauoilla!

Miten istuminen vaikuttaa ryhtiisi?

Istuessasi etulinjasi alkaa pikkuhiljaa vetäytyä kumaraan jopa seisoessasi. Kun istut, etureitesi lihakset ovat lyhentyneessä asennossa ja takareitesi venyneessä. Lihakset alkavat tottua tähän tilaan, joten seisoma-asennossa kireät etureidet vetävät sinua kasaan.

Lantion asento kääntyy helposti kireiden etureisien vetämänä taakse. Sillon olet peppu pitkällä ja notko selässäsi suurenee. Tämä on usein naisten ongelma. Jos taas lantio kääntyy liikaa eteenpäin, sekin tuo epätasapainoa kehoosi ja rasittaa esimerkiksi selkää.

Tämä epätasapaino vaikuttaa aina selkääsi, hartioihisi ja niskaasi asti. On siis tärkeää koko ryhtisi kannalta, missä asennossa lantiosi on.

Venyttele lonkan koukistajat tauoilla ja ojennat näin koko etulinjaasi!

Laita lantio tauoilla liikkeelle vaikka musiikin tahtiin… “Keinutaan, keinutaan. Eteen ja taa taa en haluu lopettaa-aa. Keinutaan, keinutaan. Mun lantio-ou pyörii niiku JLo ou …”

No, saat valita musiikin ihan itse 😉

Lue myös: Tuo esiin ryhdikäs, kaunis, hymyilevä itsesi!