Loma. Tiedätkö, miten saat parhaan hyödyn lomastasi?

Mitä lomalla pitäisi tehdä?

Nauttia! Tee sitä mitä haluat. Aktiivisuus tietyssä määrin kannattaa. Auttaisiko mukana kulkevat harjoitteet, missä vain liikutkin, pääset mukaan juuri sieltä missä olet. Puuhastele kaikkea, mitä arjessa et tee. Tapaa ihmisiä. Liiku, kokeile jotain mille loma antaa mahdollisuuden.

Vaihtelu virkistää. Liian tarkkaan suunniteltu ja aikataulutettu ohjelma voi aiheuttaa taas lomastressiä. Jos lomamatkalla stressaa, se kuormittaa ja saattaa syödä loman hyödyt. Voit päätyä siis ”plusmiinusnolla” -tilaan.

Lomailija parantaa itsensä

Toiset antavat itselleen luvan sairastua, kun loma alkaa. He ovat puurtaneet kovassa vauhdissa, eivätkä ole ehtineet pysähtyä kuuntelemaan ollenkaan itseään. Mutta oikeasti loma korjaa puolustusjärjestelmääsi. Tai ei se ole se loma vaan se, että annat itsellesi luvan rentoutua ja levätä. Itse hoidat itseäsi. Lepo on paras lääke stressille, kiireelle ja suorittamiselle.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Asahi on taikaa – sinulle omaa hoitavaa, hyvinvoinnin aikaa tai lomailijan venyttelyohjeet.

Minkälainen on lomailijan kannalta paras lomakohde?

Oletko tutustunut mielenkiintoiseen tutkimukseen, jossa osallistujilla oli GPS-paikantimet ja heidän piti raportoida mielialaansa? Lontoon ja Sussexin yliopistojen tutkimuksessa yhdistettiin kaikkiaan 20 000 ihmisen mielialojen seuranta GPS-paikkatietoihin. Tutkimuksen lopputulos oli, että osallistujat olivat keskimäärin onnellisempia luontokohteissa ja viheralueilla kuin kaupunkiympäristöissä. Tähän onnellisuuteen ei vaikuttanut edes sää tai seura.

Luonnolla on siis merkitystä! Täällä Suomessa Matka-messujen alla tehdyssä kyselyssä kotimaan luontokohteet ovat nyt suosiossa. Hyvä! Luonnossa ihminen kokee olevansa onnellisimmillaan.

Mitä ne loman vaikutukset ovat?

Olet pirteä ja energinen. Jaksat taas. Saat olla ja nauttia, kerätä energiaa, mistä ikinä sitä saatkaan. Palaat siis lomalta hymyillen energiavarastot pullollaan.

Miten maksimoin loman hyödyt?

Minkä takia lyhyt loma on parempi kuin pitkä loma? Toki molemmilla on puolensa. Mutta tutkimuksissa on todettu, että loman vaikutukset hälvenevät jo viikossa. Olisi siis parempi pitää monta lomaa pätkinä. Esimerkiksi jokaisen pitkän viikonloppuloman jälkeen saat nauttia loman hyödyistä kokonaisen viikon. Koko kesä voisi olla joko loman odotusta, lomaa tai loman hyödyistä nauttimista: viikoksi pirteyttä ja energiaa.

Ota ilo irti viikonlopun mittaisestakin pätkästä! Jos kaipaat luontoon hyvässä seurassa. Tarjolla mm. hyvinvoinninvaellus Repovedelle (2017). Yövymme kämpässä, joten pärjäät lakanoilla tai makuupussilla. Pärjäät myös ilman aikaisempaa vaelluskokemusta. Tai miten olisi päivä kartanossa.

Haluatko seistä kauniissa paikassa ja tuntea tuulen vireen poskillasi, katseesi lepää vihreyden ja taivaan taitteessa. Kyllä, minä haluan elämyksen! Kyllä, minä haluan vielä syyskuussa ne loman hyödyt. Tämä voi olla yksi vaihtoehto. Mitä parempaa viikonloppuna voit tehdä.