Oletko herännyt koskaan aamulla ja tuntenut, että sormiasi kihelmöi tai ne ovat puutuneet? Oletko päivän aikana kokenut säteilevää kipua käsivarressa? Oletko tuntenut välillä, että kädestäsi on voimat poissa? Hermopinne?

Teetkö töitä käsilläsi? Yläraajan hermopinne on tavallinen käsillä töitä tekevillä, kuten kampaajilla, hammaslääkäreillä ja asentajilla. Mutta kukapa meistä ei käyttäisi käsiään.

Suurimmalla osalla meistä on jossain vaiheessa elämää niska-hartiaseudun ja selän kipuja. Yli 30-vuotiaista joka kolmas kärsii niska-hartia-vaivoista. Sinäkin?

Onko kipu niskoissasi hermopinteestä johtuvaa? Tunnistat sen oireista -jatka lukemista eteenpäin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Neljä yksinkertaista vinkkiä hyvinvointisi tueksi

Mistä hermopinne johtuu?

Syyt

Hermot lähtevät selkärankamme nikamista. Tarkemmin hermojuuriaukoista. Hermo voi joutua kulkureitillään puristukseen.

Syynä on usein toistuva rasitus tietylle alueelle, kehon virheasennot, ahtaumat, välilevyn pullistumat tai vammat kuten revähdykset.

Jokin lihas voi pitää hermoa pinteessä, sen voi vapauttaa hieronnalla. Mikä muu auttaa? Staattisen asentoon tuotu monipuolinen liike auttaa. Tein sinulle videosarjan, jossa oivaltavia liikkeitä, jotka auttavat niska-hartiaseudulla. Liikkeiden tarkoitus on avata juuri niskan alueella olevia hermolinjoja. Klikkaa tästä ja lue miten pääset tutustumaan sinua varten tehtyihin videoihin.

Hermokipua voi tuntua myös vaikka jalkaterissä, etureisissä, pakaroissa. Kehomme läpi kulkee hermoradat aina sormenpäistä varpaiden kärkiin.

Mitä ovat hermopinteen oireet ja hoito

Hermopinteen tyypillisimpiä oireita ovat puutuminen, pistely, kipu ja voiman tunteen heikkeneminen. Voit tuntea harhatuntoja kuten muurahaisen kävelyä iholla, kipu voi olla säteilevää tai sähköiskun tapaista.

Jos sinulla tuntuu säteilevää kipua olkavarressa ja kyynärvarressa ja ehkä puutumista etusormessa tai peukalossa, tiedät, että hermo lähtee kaularankasi viidennen ja kuudennen nikaman välistä. Kaularangan pinnetila. Voi auttaa: Hieronta kireiden lihasjumien avaamiseen tai liike – olisiko tässä pelastus sinulle.

Jos säteilevää kipua tuntuu reidessä, pohkeessa ja jopa varpaissa on kyseessä iskiashermo, jonka kulkuaukko on alaselässä, viidennen lannenikaman ja ristiluun kahden ensimmäisen nikaman kohdalla. Lannerangan pinnetila. Oireet voivat tulla pikkuhiljaa tai äkillisesti. Alaraajoissa voi tuntua lihasheikkoutta, puutumista ja säteilevää kipua. Voi auttaa: Kevyt liikunta, lihaskireyksien hieronta.

Jos puutumisen oireet tuntuvat sormissasi (peukalo, etu-, keskisormi ja nimetön), puristusote peukalolla ja etusormella voi heiketä, tällöin hermopuristus voi olla rannekanavassa. Rannekanavaoireyhtymä. Voi auttaa: lepo (esim. öisin lasta), oikea ergonomia ranteelle ja ultraäänihoito.

Jalkaterän kihelmöivä kipu voi esiintyä päkiässä, nilkassa ja varpaissa. Voi auttaa: Jalkaterän oikean asennon tukeminen esim. pohjallisella ja tukeva, matala, leveälestinen kenkä sekä liike; varpaat, päkiä, nilkka (hieronnan yhteydessä tai jumpaten).

Vaivat voivat johtua myös hermojuurikanavan rappeumasta, luuston rappeuman aiheuttamasta ahtaudesta (oireet saattaneet kestää vuosia) tai välilevyn pullistumisesta (alkaa äkisti), magneettikuvaus auttaa selvittämään syyn.

Syyt voivat olla moninaisia ja ne kannattaa selvittää. Mutta hermojumpasta ei ole koskaan haittaa.

Lue lisää vinkkejä tästä: Kun keskityt ryhdin parantamiseen, saat itsellesi hyödyt, jotka kulkevat mukanasi läpi elämäsi