Kireät lihakset voivat aiheuttaa pääkipua – päänsärky on yksi yleisimmistä niska-hartia-oireista. Pahimmillaan kireät lihakset voivat saada aikaan jopa sydänkohtauksen kaltaisia oireita, joskus pahoinvointia, hengenahdistusta tai keskittymisvaikeuksia ja jopa oksentamista.

Niskan lihasten jännittynyt tila saa aikaan monenlaisia oireita, tunnistatko itseltäsi jotain näistä…

Päänsärky

”Niskan alueen verenkiertohäiriöt aiheuttavat usein päänsärkyä. Tyypillistä on esimerkiksi silmän ympärillä tuntuva voimakas päänsärky. Kun niskan kipukohtaa napauttaa, tuntuu, kuin saisi sähköiskun silmiin.”

Auttaa:

Hieronta, venyttely sekä kylmä että lämpö.

Päänsärkyä voi aiheuttaa moni asia (listaa jutun lopussa)aina veden vähäisestä juomisesta alkaen. Oletko huomannut lempeän liikkeen auttavan ja helpottavan mahdollista orastavaa päänsärkyäsi. Kurkkaa olisiko tästä sinulle apua.

Pahoinvointi, huimaus ja näön sumentuminen

”Kyseessä voivat olla yläniskan oireet. Niskassa on neljän ylimmän nikaman kohdalla ydinjatkos, joka säätelee esimerkiksi tasapainoa, hengitystä ja sykettä. Jos siellä tai sitä ympäröivissä lihaksissa on verenkiertohäiriöitä, oireet voivat olla hyvin dramaattisia.”

Auttaa:

Hieronta, liikunta ja venyttely. Joissain tapauksissa myös lääkärin puudutuspistos. Pidä taukoja työssä, sillä staattinen työ pahentaa tilannetta. Ergonomia: säädä työtasoa vaikka tunnin välein viisitoista senttiä ylös ja alas tai vaihda tuolia. Tärkeintä – vaihtele työasentoa!

Raajojen puutuminen

”Jos niskassa tai selässä on pahoja verenkiertohäiriöitä, ne saattavat säteillä raajoihin, etenkin käteen pikkurillin puolelle. Tämä puutuminen eroaa esimerkiksi sydäninfarktista niin, että jostakin kohdasta selän nikamista löytyy aina kipupiste, jota painamalla tuntuu pikkurillissä.”

Auttaa:

Hieronta, venyttely, liikeharjoitukset sekä kylmä että lämpö.

Keskittymisvaikeudet, muistihäiriöt ja epä­todellisuuden tunne

”Näitä voi esiintyä myös yläniskan oireissa, mutta oireita on usein etenkin peräänajokolarin jälkeen, kun pää on nytkähtänyt. Moni luuleekin, että vaikkapa kolarissa on tullut aivoihin jonkinlainen vaurio.”

Auttaa:

Jos lihakset ovat jumissa, hieronta auttaa, mutta nikamakäsittely ei kannata. Tervetuloa lepäämään hierontapöydälle ja varaamaan aika täältä. Jos nämä oireet eivät estä työkykyä, palaa normaaliin elämään ja harjoita tasapainoa – siinä auttaa esimerkiksi lempeät liikkeet, katso asahista täältä.

(Lainaukset Helsingin Sanomat/ Olavi Airakisinen Kuopion yliopistollisen sairaalan fysiatriaan erikoistunut ylilääkäri. Lue koko juttu täältä.)

Erilaisia päänsärkyjä

Fysiatrian erikoislääkäri Jukka Pekka Kouri Ylen Aamu-tv:ssä, nämä kerätty täältä:

 • Niskaperäinen päänsärky
 • Jännitysniska päänsärky (paikallinen, lihasten huono verenkierto, stressi vaikuttaa tähän)
 • Paikallinen niskakipu (lihakset liian kireät, lihas kärsii hapen puutteesta)
 • Välilevyyn voi tulla vaurioita, välilevytyrä (säteily esim. käteen, 95% paranee itsestään)
 • Pikkunivelet, fasettinivelet (kuormitus- ja rappeumamuutoksia)
 • Välilevyrappeuma alkaa jo 40-vuotiaana
 • Hermojuuriahtauma
 • Selkäydinkanavan ahtauma
 • Heikous lihaksissa
 • Niskarusetin aiheuttama (kallonpohjan lihakset, yleinen)
 • Migreeni
 • Kaularankarappeuma (alle 10 vuotiailla voi nähdä jo merkit)

Ensiavuksi lämpöä

Venyttely ja hieronta auttaa! Pidä itsestäsi hyvää huolta. Neuvon usein asiakkailleni ihanan ensiavun ja lihaksetkin rakastavat – lämpötyyny. Onko sinulla kaura- tai jyvätyynyä, jonka voi lämmittää mikrossa?

Edit: Nyt Ihanatyynyjä on saatavilla Eveliinan polulla. Ne ovat suunniteltu erityisesti niskan alueelle, kallonpohjaa varten on oma ulokkeensa. Nukkumaan mentäessä aseta se tyynylle ja hartioillesi. Ihana nukahtaa lämpöön ja antaa lihasten rentoutua.

Lataa maksuton 5 osainen Someniska kuntoon- workshop tästä!