Osaatko hengittää oikein? Laita toinen käsi rinnalle, toinen vatsalle -kummassa tunnet liikettä? Oikea hengitystapa eli palleahengitys tuntuu nimensä mukaisesti palleassa.

Miksi pitäisi osata hengittää palleahengitystä? Pallea on tärkein hengitykseen osallistuva lihas. Se on keskivartalon syvä lihas. Se siis vaikuttaa ryhtiisikin.

Tiesitkö, että pisto rinnassa lenkkeillessä johtuu pallea krampista. Yksi syy kramppiin on huono ryhti, pallea ei pääse liikkumaan vapaasti. Kun rintakehäsi on auki, sinulla on tilaa hengittää oikein. Olkapäiden kääntyessä ja pään työntyessä eteen keuhkojesi ja koko yläkroppasi tila painuu ikään kuin kasaan.

Pallea on aina mukana, kun hengität. Se liikkuu ylös ja alas hengityksesi mukana. Kun hengität sisään, pallea laskee alas ja kun hengität ulos, se nousee ylös. Pallea on kuin meduusa, joka nousee leveänä ylös tai laskee alas. (Laskuvarjo mielikuva voi myös auttaa sinua hahmottamaan sen liikkumista.) Pallea ei liiku rennosti ja vapautuneesti, jos kehossasi on kireyksiä ja jännityksiä -oletko kokeillut Asahia, harjoitteet ovat ihanaksi avuksi sinulle.

Katso pienen lapsen hengitystä, miten se näkyy hänen kehossaan. Vatsa pullistuu luonnollisesti. Pienen lapsen keho on rento ja vapaa. Palleahengitys on hänelle luonnollinen asia.

Mitä hyödyt oppiessasi hengittämään oikein?

  • Hapen kuljetuksesi on tehokkaampaa
  • Kehosi on rennompi
  • Sykkeesi laskee
  • Stressihormonitasosi laskee
  • Kehosi perustoiminnat kuten ruuansulatus toimivat paremmin
  • Selkäkipusi vähenee

Miten palleahengitys voi vaikuttaa selkäkipuihin?

Pallea on yksi tärkeä “core-lihaksesi”. Sen tehtävä on osallistua keskivartalon tukemiseen. Pallea on kiinni yläosastaan kylkiluissa, alaosa on kiinni rangan lannenikamissa. Pallea on kiinni myös kalvojensa kautta vatsa-, selkä- ja kylkilihaksissa. Kalvorakenteen kautta se yhdistyy myös lantiopohjanlihaksiin ja lonkankoukistajiin. Aika moinen paketti siis sinulla keskivartalossasi pallean kaverina.

Pallea aktivoi keskivartalosi syvät lihakset mukaan. Palleahengitys tuo joustavuutta ja parantaa rintakehän sekä selän liikkuvuutta. Lihaksien kalvoketjujen toimiessa hyvin suorituskykysi paranee.

Jos jännität jotain asiaa, palleasi voi reakoida siihen ja jännittyä. Jos olet stressaantunut, palleasi saattaa olla ensimmäinen, jossa se näkyy. Hengitys muuttuu pinnallisemmaksi. Kun tunnet kipua kehosi jännittyy, mutta kun saat rauhoitettua hengitystäsi, aktivoit vagushermoa. Se poistaa kivun tunnetta.

Palleahengitystä voi harjoitella monella tavalla. Yksi asiakkaani kysyi kerran minulta vinkkejä siihen. Jäin miettimään asiaa sen jälkeen. Kikkaa en osaa neuvoa, se vaatii oman kehon kautta opettelua. Tärkeää on rentouttaa keho täysin ja koittaa lähteä hakemaan sitä sen kautta. Lue tästä ohjeeni ensin ja kokeile sitten.

Kun olet rentoutunut…

Asetu vatsallesi. Laita kätesi otsan alle ja jatka rauhallista hengittelyä.

Hengitä koko ajan nenän kautta. Hengitä sisään aina vatsan pohjalle saakka.

Tunne lattiaa vasten vatsan pullistuminen hengittäessäsi sisään. Tunnet kuinka kyljet laajenevat.

Jatka rauhassa kunnes tunnet hyvän olon.

Voit jatkaa myös asahiharjoituksella, täältä saat itsellesi yhden videon täysin maksutta.

Auttoiko tämä juttu oivaltamaan palleasi liikkeitä? Laita silmät kiinni ja hengitä, siellä se leijailee, ajatteletpa sitä tai et. Eli kehossasi kaikki hyvin.