Olin mielenkiintoisessa koulutuksessa vähän aikaa sitten. Teemoja oli monia, mutta yhden haluan jakaa nyt, se oli hengittämisen tärkeydestä. Yhdellä puhujista oli mielenkiintoinen tausta valmiusyksikkö Karhun operatiivisena johtajana. Voit kuvitella mitkä fyysiset vaatimukset tuohon ryhmään pääsemiseksi on. Voit kuvitella minkälaiset henkiset valmiudet heillä pitää olla. Voit siis kuvitella miten mielenkiintoista oli kuulla Karhu-ryhmän valmentajaa.

Puhe käsitteli ihmisen voimavaroja ja henkistä suorituskykyä. Meillä jokaisella on ne. Sisäinen reservisi pitää vain osata ottaa käyttöön. Tärkeää se on varsinkin stressaavassa tilanteessa.

Mieti jotain tilannetta, jolloin sinua alkaa jännittää, pelottaa – missä se tunne sinussa tuntuu? Missä fyysisesti? Osalla tunne voi olla vaikka vatsassa, itselläni paine on rinnassa. Tämä fysiologinen tunne saattaa syntyä pelkästä ajatuksesta. Sinä tunnet sen kuitenkin konkreettisesti. Ajatuksesi saa aikaan fysiologisen tunteen kehossasi.

Katso myös tämä: Tämän päivän hektisessä elämässä tärkeitä asioita elämän hyvinvoinnissamme on palautuminen.

Jos sinun pitää suoriutua jostain stressaavasta tilanteesta jatkuva fyysinen puristus päällä… Ei ole helppoa. Karhu-ryhmän kaltaisiin paikkoihin tuskin joudut. Mutta arki voi tuoda vastaan tilanteita, joissa stressi yltyy, paine kasvaa ja pitää pystyä toimimaan. Paineen alla tehdään huonoja päätöksiä. Kehon tuntemukset alkavat kiihdyttää ajattelun pyörää ja ajattelun pyörä kehon tuntemuksia, sydämesi voi alkaa hakata, vatsassa velloo, hikoilet, tunnet painetta palleassa, sinua huimaa, tunnet pahoinvointia, päänsärky iskee päälle, näkökenttä supistuu putkinäöksi. Stressaava tilanne kasvaa ja kasvaa.

Valmentaja ja puhuja oli Harri Gustafsberg. Hän on väitellyt henkisestä suorituskyvystä Tampereen johtamiskorkeakoulussa, hän on sekä henkisen ja fyysisen valmentamisen rautainen ammattilainen.

Kehosi oireilee stressiin ja paineeseen jotenkin, tunnistatko miten? Jos et tunnista, kannattaa opetella tunnistamaan. Se ei tarkoita sitä, ettet reakoi stressiin, jos et tunnista sitä kehossasi. Kuuntele kehoasi ja tunnista se seuraavalla kerralla, kun tunnet stressaavan tilanteen. Kun osaat vastata kysymykseen “missä ja miten se tuntuu“, sinun on helpompi tehdä muutoksia. Tiedostat muutoksen tarpeen.

Karhu-ryhmän valmentajana hänen vastuullaan oli siis osata ohjata “karhut” ottamaan tilanne haltuun hengenvaarallisissakin tilanteissa. Hengittämisen tärkeydestä puhumiseen ei siellä suhtauduttu ensin kovin vakavasti. “Hengittääkö täällä pitää?” oli joku valmennettava todennut. “Voit olla hengittämättä, jos haluat”, Gustafsberg oli todennut.

Yksinkertaista, mutta tieteellisesti todettu toimivaksi. Hengittämisellä voit vaikuttaa parasympaattisen hermostoon, se on osa tahdosta riippumatonta hermostoa. Rauhoittamalla hengityksen rauhoitat myös kehosi tuntemuksia sydämen hakkaamisesta pahoinvointiin.

Hyvä ja yksinkertainen  hengitysharjoitus:

Hengitä syvään keuhkot täyteen ilmaa.

Pidä pieni viive.

Hengitä jarrutellen huulien raosta ulos.

Parasympaattinen hermosto rauhoittuu. Voit keskittyä tilanteeseen ilman fyysisiä jännityksen tuntemuksia kehossasi. Kokeile hengittämisen voimaa! Ihana yhden hengityksen taktiikka -toimii!

Hengittäminen ei aina ole niin helppoa kuin kuvitellaan. Oikealla hengitystekniikalla tuet terveyttäsi ja saat energiaa ja elin voimaa lisää.

Hengittäminen auttaa näin:

  1. Sykkeesi rauhoittuu
  2. Verenpaineesi laskee
  3. Immuniteetti paranee (syvähengitys parantaa verenkiertoa ja torjuu elimistön toksiinit)
  4. Stressisi vähenee  (Rentouttava palleahengitys hieroo vatsaasi sisältä. Se stimuloi rintasi keskellä kulkevaa kiertäjähermoa ja ehkäisee stressihormonin eritystä.)
  5. Ruoansulatuksesi tehostuu
  6. Keskittymisesi paranee
  7. Aivosi tuottavat enemmän endorfiinia
  8. Kehosi happamuus vähentyy (Pinnallisessa hengityksessä kroppaan jää hiilidioksidia happamoittamaan sitä. Se voi aiheuttaa väsymystä, ruoan-sulatusoireita ja masennusta.)
  9. Treenitehosi kohoaa (Ennen treeniä syvähengitys lisää hapen määrää lihaksissasi ja parantaa harjoituksesi tehoa.)
  10. Hengitys aktivoi keskivartalosi korsetin (Vyötärösi kapenee.)
  11. Oikea hengitys korjaa yläkroppasi asentoa (Niska ja hartiat rentoutuvat, kivut lievenevät.)
  12. Unen laatusi paranee (Illalla on helpompi rentoutua nukkumista varten.)

Jatkan ensi viikolla aiheesta, mutta sitä ennen kokeile antamaani harjoitetta. Tässä lajissa on paljon harjoitteita miten yhdistää liike ja hengitys ja ehkä oletkin joskus osallistunut ohjaamaani vanhan japanilaisen miekkamestarin harjoitukseen. Hengitä syvään sisään, pidätä ja päästä huulten raosta ilmat ulos. Tunne hengittämisen voima. Rauha olkoon kanssasi!