Upota jalkapohjat pehmeään nurmikkoon, harota varpaitasi niin haralleen kuin saat. Tunne nurmikko jalkapohjiesi alla. Sulje silmät, anna hengityksen rauhoittua.

Näissä tunnelmissa rauhoituimme Hiidenkiven puistossa maanantaina. Rentoutumisen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Asahi auttaa myös siinä. Keskityt hetkeen, rauhoitut, saat hapettettua itsesi, veri lähtee kiertämään.

Tässä hektisessä ja suorittavassa elämän rytmissä se on yhä tärkeämpää. Kuten kuvasta näkyi, mieli ja koko kroppa keveni. (Kiitos naiset!) Yhden naisen sanoin: ”Hartiat virkistyivät. Tuntui hyvältä.”

Kun käyt joskus illalla nukkumaan, mutta uni ei tahdo tulla. Ajatukset pyörivät päässä. Käännät kylkeä, puristat silmiä kiinni ja koitat nukahtaa. Aina se ei onnistu. Vaihdat taas asentoa, onko täällä kuuma, pitäisikö avata ikkuna…

Tällaisina iltoina voi auttaa helppo hengitysharjoitus, joka rauhoittaa hengitysrytmiäsi ja saa sinut keskittymään vain ja ainoastaan siihen. Annat itsellesi luvan rauhoittua ja rentoutua!

Hengitysharjoitus:

  • Ota hyvä asento.
  • Sulje silmäsi. Hengitä syvään.
  • Keskity hengittämiseen, sisään ja ulos.
  • Anna hengityksen rauhoittua, hidastua.
  • Hengitä sitten kymmeneen laskien sisään, kymmeneen laskien ulos.
  • Seuraavaksi sama 12 laskien, sisään ja ulos.
  • Kolmas kerta 15 laskien sisään hengitys ja sama 15 sekunttia ulos.
  • Anna ilman soljua koko kehon läpi varpasiin saakka ja sieltä ylöspäin.
  • Aina, kun hengität ulos anna mielesi tyhjentyä ulosmenevän ilman mukana kaikesta turhasta.

Joskus on helpompaa rentoutua ohjatusti. Keskittyä rauhalliseen ääneen ja antaa sen ohjata. Viime syksynä olimme Karhun kierroksella, hyvinvoinninvaelluksella ihanan naisporukan kanssa (kiitos ”merinonaiset”!). Iltaisin vedin heille erilaisia rentoutumisharjoitteita ennen nukkumaan menoa.

Yhtenä iltana saavuimme kämpälle myöhään illalla, onneksi mahduimme kuitenkin sisälle. Melkein kaikki olivat jo levittäneet makuupussinsa lavereille. Söimme nuotiolla pimeän taivaan kannen alla. Kömmimme vatsat täynnä nukkumaan. Joku luki vielä kämpässä kirjaa otsalampun kanssa, joku järjesteli tavaroitaan, yksi pumppasi makuualustaansa. Meidän porukan ollessa pusseissa, hyvässä asennossa aloitin rauhallisella äänellä iltarentoutuksen. Koko mökki hiljeni vähitellen, otsalampun valo sammui, viimeinenkin kömpi pussiinsa -kaikki kuuntelivat –hyvän unen rentous valtasi koko eräkämpän.

Sulje silmäsi, kuuntele, rauhoitu ja rentoudu.

Anna itsellesi hetki rentoutumiseen. (Eräkämpällä ei oltu lakanoissa, mutta voit arvata, että uni maistui.)

Haluatko saada itsellesi rentoutuneen olon?

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Palaudu hektisestä arjesta asahin avulla