Aiemmassa kirjoituksessamme lupasimme palata tarkemmin purentakiskojen äärelle ja nyt täytämme lupauksemme! Tästä tekstistä saat tietää, mihin tilanteisiin itse muotoiltavat purentakiskot sopivat ja mitä sinun on hyvä huomioida käytitpä millaista purentakiskoa tahansa.

Purentakiskoja on olemassa kahdenlaisia. Ensimmäiset ovat niin sanottuja kevytkiskoja eli väliaikaiseen tai ensiapuluontoiseen käyttöön sopivia purentakiskoja, jotka voit ostaa itse milloin vain. Tällaiset kevytkiskot joko muotoilet suuhusi sopiviksi lämpimän veden avulla tai otat käyttöön sellaisinaan.

Toinen kiskotyyppi on niin sanottu kestokisko eli hammaslääkärin juuri sinun hampaistoosi muotoilema purentakisko. Tällainen purentakisko voi palvella sinua jopa 5–10 vuotta.

Onko itse muotoiltavista purentakiskoista mitään hyötyä?

Suoraan käyttöön otettavat purentakiskot voivat antaa sinulle helpotusta odottaessasi
hammaslääkärin hampaistoosi muotoilemaa purentakiskoa. Kevytkiskot sopivat tarpeisiisi myös silloin, kun et tarvitse purentakiskoa jatkuvasti, vaan tunnistat narskuttelevasi tai purevasi hampaitasi yhteen vain satunnaisesti esimerkiksi pahan stressikertymän painaessa harteillasi.

Väliaikaiset purentakiskot ovat vähän kuin kengät: vain sovittamalla ja vertailemalla tiedät, mikä malli juuri sinulle sopii. Alla olevissa  tuotteissa on suorat linkit tuotteisiin,  kaupallinen yhteistyö. Monet Hampaille.fi-verkkokauppamme asiakkaat ovat kuitenkin tykästyneet lämpimän veden avulla muotoiltavaan Sova Aero -purentakiskoon ja muotoilua kaipaamattomaan Grind No More -purentakiskoon.

Jos suunterveyden ammattilainen suosittelee sinulle kestokiskon hankintaa, voit muotoiltua kiskoa odottaessasi kokeilla, saisitko ensiapua väliaikaisesta purentakiskosta. Itse muotoiltava purentakisko on hyvä pelastaja myös silloin, kun muotoiltu purentakiskosi on rikkoutunut tai kadonnut ja olet vaikkapa lähdössä matkalle, jossa haluat nauttia olostasi hyvin levänneenä.

Kevytkisko voi olla paikallaan siinäkin tilanteessa, jossa koirasi on päättänyt testata
purentakiskoasi välipalaherkkuna. Ja koirat tosiaan tykkäävät purentakiskoista! Siksi sinun kannattaa säilyttää purentakiskosi tarpeeksi korkealla, jotta lemmikit ja perheesi pienimmät eivät pääse niihin käsiksi.

Purentakiskot – mitä niiden käytössä pitää huomioida?

Jos huomaat kipujesi ja muiden oireidesi pahentuvan itse muotoiltavan purentakiskon
pitämisestä, lopeta purentakiskon käyttäminen. Joskus parhaimmatkaan yrityksesi muotoilla purentakiskoa eivät onnistu, missä ei sinällään ole mitään ihmeellistä: hammaslääkärikin voi joutua hiomaan kestokiskoasi useampaan otteeseen ennen kuin purentakisko istuu purentaasi fantastisesti.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi testata väliaikaista purentakiskoa yön tai kahden ajan, sillä pienelläkin helpotuksella voi olla suuri merkitys odottaessasi hammaslääkärin muotoilemaa kiskoa.

Kuulostele oloasi kevytkiskoa käytettyäsi. Nukuitko paremmin vai huonommin? Tuntuvatko kasvojesi ja pääsi alueen lihakset rennommilta vai pahemmin jumiutuneilta? Jos tunnet olosi paremmaksi, voit jatkaa väliaikaisen purentakiskon käyttöä. Kurjentuneessa olossa nuku yösi mieluummin ilman kiskoa, sillä hampaistoosi sopimaton kevytkisko voi pahimmillaan lisätä purentasi aikaan saamaa voimaa juuri siellä, missä sen pitäisi vähentyä. Lue leuan rentoutusohjeet täältä.

Kuten ensimmäisessä kirjoituksessamme kerroimme, tulee sinun olla tarkka purentakiskosi hygienian kanssa. Jos laiminlyöt purentakiskosi puhdistuksen tai käytät sitä likaisissa hampaissa, on purentakiskosi otollinen kasvualusta bakteereille. Käyttäessäsi töhryistä kiskoa nämä bakteerit siirtyvät suuhusi. Puhtauden lisäksi huomiotasi kaipaavat totuttelu, purentakiskon aiheuttamat tuntemukset ja purentakiskon säilytys:

 • Purentakiskon käyttö vaatii usein harjoittelua. Voit totutella purentakiskoon laittamalla sen suuhusi puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 • Purentasi voi tuntua aamulla hassulta, kun otat kiskon pois. Tämä on luonnollista
  purentalihastesi rentoutuessa.
 • Laita kisko suuhusi vasta puhdistettuasi hammasvälisi ja pestyäsi hampaasi.
 • Putsaa purentakiskosi aamuin illoin juoksevalla vedellä, esimerkiksi tiskiaineella ja
  pehmeällä hammasharjalla.
 • Älä käytä purentakiskon pesemisessä hammastahnaa. Erinomainen ehdokas purentakiskosi pesuharjaksi on pehmeääkin pehmeämpi Curaprox CS 5460 Ultra Soft -hammasharja. Muutaman kerran viikossa sinun kannattaa puhdistaa kiskosi purentakiskoille tarkoitetulla puhdistusaineella, kuten Nitradine-poretableteilla.
 • Jos purentakiskosi on pidemmän aikaa käyttämättä, kostuta sitä aika ajoin vedellä.
  Liian pitkään kuivuessaan purentakisko voi kutistua suuhusi sopimattomaksi.
 • Ota purentakiskosi mukaan aina, kun olet menossa suuhygienistin tai
  hammaslääkärin vastaanotolle.

Purentakiskojen omahoito-ohjeet löydät myös Käypä hoito -suosituksen potilasversiosta.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä itse muotoiltavista purentakiskoista, voit ottaa meihin yhteyttä alta löytyvin keinoin!

Vieraskynäilijät, joiden kanssa olen kaupallisessa yhteistyössä:

Sara Niilivuo
suuhygienisti
Verkkokauppa Hampaille.fi
toimitus ympäri Suomen
Facebook
Instagram
[email protected]

Saila Kallonen
suuhygienisti
Tamperelainen hammaskauneushoitola SmileSpa
010 4399 599
Facebook
Instagram