Pää kallellaan kohti kännykkää on jokapäiväinen juttu meille jokaiselle, voisi melkein sanoa, että vauvasta vaariin….

Sometus ja maailma on kourissamme. Kaikki on saatavilla, tarkastettavissa, katseltavissa, kuunneltavissa… Onhan se hienoa. Mitä haittaa siis siitä kaikesta voi olla – someniska ja sen vaivat.

Voit tuntea kipua ja kireyksiä niskassasi, päässäsi, selässäsi, olkapäissäsi, ranteissasi ja jopa sormissasi. Tuttuja oireita?

Minulla on sinulle ratkaisu!

Pitäessäsi kännykkää kädessäsi jännität huomaamattasi hartia- ja niskaseutusi lihaksia. Jännitystila saa aikaan lihaskipuaja, kun niskan isot ja pienet lihakset ovat staattisessa asennossa. Pää on kallellaan eli väärässä asennossa. Päänsärkykin voi saada alkunsa tästä asennosta, usein syypäänä ovat silloin kallonpohjan pienet lihakset.

Ranteet ja sormet rasittuvat staattisen ja yksipuolisen asennon seurauksena. Peukalot ja etusormet tekevät hienomotorista työtä, ne rasittuvat, mutta vaikutukset hiipivät myös niska-hartiaseudulle.

Kännykän kanssa olet supussa, tämä asento saa kyynärpäät hakeutumaan helposti keskelle ja rintalihakset kiristyvät.

Kaularangan niin etu- kuin takaosan lihakset ovat kovilla, etkä käytä niitä oikein, tuki oikeista lihaksista heikkenee. Etuosan lihakset ovat lyhentyneessä ja passiivisessa asennossa, kun taas takaosan lihakset ovat kokoajan venyneenä, kun pääsi on kallistuneessa asennossa. Someniska.

Kännykän kanssa koko ryhtisi painuu kumaraan. Selkä on pyöreänä, heikennät näin vatsa- ja selkälihasten tukea selkärangallesi.

Pään paino!

Tästä olen kirjoittanut ennenkin. Miten pääsi kallistuminen vaikuttaa niskan lihaksiin….

  1. Olet suorassa, pää neutraalissa asennossa – pääsi painaa noin 5 kg
  2. Pää kallistuu 15 astetta (todella vähän) – pääsi painaa noin 12 kg (aikalailla)
  3. Pää kallistuu 30 astetta (vähän, silti) – pääsi painaa noin 18 kg (valtavasti)
  4. Pää kallistuu 45 astetta (tämä on jo paljon) – pääsi painaa noin 22 kg (22 maitopurkkia, kuka jaksaa kannatella)
  5. Pää kallistuu 60 astetta (todella paljon, pääsi roikkuu) – pääsi painaa noin 27 kg (ekaluokkalainen lapsi istuu niskallasi)(lähde:Tervekoululainen.fi)

Pää kallellaan – voit kuvitella lihastesi kuormittuvan!

Vältä someniska (= pää kallellaan) ja someta oikein:

1. Opettele hahmottamaan se optimaalinen, neutraali asento.

Näin asentoa on helppo korjata ja palauttaa oikeaksi. Mikä se oikea asento on? Seuraavilla vinkeillä löydät sen. Jos haluat oppia ”Miten minä pääsin eroon someniskasta”, klikkaa tästä.

2. Pidä kännykkää kädessäsi noin suun korkeudella.

Näin pääsi saa olla pystyssä, eikä niskaan tule kulmaa.

3. Pidä kännykkää molemmilla käsillä kiinni,

näin lihaksesi ovat symmetrisesti käytössäsi. Saat tukea vartalostasi, kun pidät olkavartesi kiinni kyljissäsi. Näin hartiasi eivät jännity turhaan ylös.

4. Anna olkapäidesi olla rennosti sivuilla.

Kiinnitä huomiota siihen, etteivät olkapääsi käänny eteenpäin. Mieti lapaluitasi ja paina niitä kevyesti alaspäin.

5. Tauota.

Samalla tavalla kuin istumisessa on suositeltu taukoja kymmenen minuutin välein… Vaihda myös asentoa. Nousisitko välillä seisomaan, menisitkö kyykkyyn, istuisit eri tuolille…

6. Tee vastaliikkeitä tauoilla.

Koko keho ja hartialinja:

Oikaise asentoasi kokonaisuudessaan. Venytä käsiä ylöspäin, pyöräytä käsiä muutaman kerran eteen- ja taaksepäin. Ota käsistäsi selän takaa kiinni, venytä takaviistoon ja alaspäin.

Niska:

Asetu seinää vasten seisomaan, vedä leukaa hieman sisäänpäin ja työnnä takaraivoa seinää vasten ylöspäin, mieti niskan pidentämistä. Pidä venytys kahdeksaan laskien ja rentouta. Toista kolme kertaa.

7. Tue asentoasi, jos vain mahdollista.

Käsinojat, tyynyt…. Aseta puhelin pöydälle korokkeelle katseen korkeudelle. Käytä ripustamiseen, asettamiseen apuvälineitä, jos mahdollista, saat pidettyä kädet vapaana.

8. Puhuessasi puhelimeen käytä handsfreetä,

sanan mukaisesti on hyvä vapauttaa kädet.

Jos ne lihakset ovat jo päässeet kiristymään, mikä avuksi? Hieronta, venyttely, lämpö.

Kännykkää ilman emme enää pärjää. Jos aamulla kännykkä on unohtunut kotiin, olosi on aika alaston. Itselläni kännykässä kulkee päivittäin tarvittavia juttuja perinteisten lisäksi, kuten ajanvarauskalenteri, matkalippu, pankkikortti.

Somettaa saa, mutta opettele se tapa, joka ei rasita kehoasi. Tämän kirjoituksen saa jakaa somessa (heh)…

… someta ilman turhia vaivoja.

… auta somettamalla eli jakamalla tämä juttu muillekin – someniskavaivoista eroon pääset täältä – ole hyvä!