Oravan pyörässä vai hamsterin juoksupyörässä – kummassa juokset? Vai loikoiletko rennosti oksalla? Kurkataanpa mitä tapahtuu kahdessa eri kodissa anivarhaisesta iltamyöhään. Toisessa niistä asustaa orava ja toisessa laiskiainen.

Orava(n) pyörässä

Orava herää joka aamu herätyskellon pirinään, tekee aamutoimet kiireen vilkkaan ja lähtee töihin, yleensä puolijuoksua pysäkille. Istuuduttuaan bussiin hän alkaa surffailla kännykällä, luenpa työmailit näin etukäteen, kurkkaan uutisia, haa – kaveri on käynyt Espanjassa, mitä kommentoisin siihen, tuo twitterjuttu täytyy kyllä jakaa… Matka taittuu kuin siivillä. Hän meinaa ajaa oikean pysäkin ohi ja kiirehtii askeltaan kohti työpaikkaa.

Työtehtävät ovat pöydällä odottamassa, hän tarttuu rivakasti yhteen, hyppää hieman toiseen ja kappas puhelu keskeyttää ja hän jatkaa siitä. Hän edistää yhtä, toista ja kolmatta asiaa. Hän ryystää kahvia kävellessään käytävää, tervehtii kiireisesti ja pahoittelee, ettei ehdi jäädä juttelemaan: ”On niin kiire”. Lounaalle lähtöpyyntöön hän vastaa kielteisesti, koska on… niin kiire. Hän syö sämpylän koneen äärellä ja koittaa samalla edistää yhtä työtehtävistään.

Iltapäivällä työpöydälle tulee uusi tehtävä ja hän aloittaa sitä(kin). Kellon lähestyessä neljää, kaikki aloitetut asiat ovat kesken. Hän  mumisee jo kotiinlähtijöille, ettei vielä kyllä ehdi kotiin: ”On niin kiire”.  Kotiin saapuessaan hän rojahtaa sohvalle, eikä jaksa eväänsäkään liikuttaa. Kännykällä hän vastaa vielä pariin työmailiin, mihin ei ehtinyt päivällä paneutua. Ystävä soittaa ja pyytää kävelylle, mutta hän kieltäytyy kohteliaasti vedoten kiireeseen ja ettei jaksa: ”Olen ihan poikki.”

Kiireen tunne on läsnä aamusta iltaan. Sänkyyn kaatuessaan uni ei kuitenkaan meinaa tulla ja asiat pyörivät mielessä. Kunnes orava havahtuu taas kellon pirinään.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Anna itsellesi Asahin verran aikaa, huomaat, että siinä on – taikaa

Lötkö laiskiainen

Laiskiainen herää rauhassa, syö aamupalan, katselee ikkunasta ulos ja lähtee lompsimaan kohti pysäkkiä. Bussissa hän lukee kirjaa tai katselee maisemia. Hän päättää jäädä jo edellisellä pysäkillä pois, jotta voi kävellä kauniissa säässä hieman pidempään. Hän antaa katseen levätä kaukaisuudessa ja askeleen kulkea rennosti.

Töissä hän asettuu hyvään asentoon työpöytänsä ääreen. Venyttelee välillä, naputtelee verkkaisesti ja nojautuu taaksepäin. Hän juo kahvinsa rauhassa kahvihuoneessa seurustellen työkavereidensa kanssa. Lounastunnin hän viettää viimeistä minuuttia myöden. Kun kello tulee neljä, hän huikkaa ”huomiseen”.

Kotiin päästyään hän vaihtaa vapaa-aikavaihteen päälle ja syö rauhassa. Hän siirtyy nojatuoliin lukemaan postilaatikkoon pudonneen uuden lehden. Ja sen jälkeen hän lähtee harrastamaan omaa lempilajiansa. Illalla sänkyyn käydessään unta ei tarvitse odotella. Laiskiainen nukahtaa palauttavaan ja hyvää tekevään uneen.

Kumpi on tehokkaampi työntekijä? Uskomatonta mutta totta, laiskiainen saa enemmän aikaiseksi. Miten se on mahdollista?

Tauot

Laiskiainen pitää tauotusta arvossaan. Tietyin väliajoin sinun on katkaistava työ ja siirrettävä ajatukset muualle. 10 minuuttia riittää. Käy kahvihuoneessa, piipahda ulkona kiertämässä kortteli ympäri, käy sopimassa lounastreffit eri kerroksen työkaverin kanssa, tee keppijumppaa, sulje silmät ja laita musiikkia soimaan, kiipeä rappuset ylös ja alas – mitä vain keksitkään.

Varsinkin istumatyötätekevät tarvitsevat ylös pomppaamista, lue ttl:n tutkimuksesta täällä.

Tauko antaa aivoillesi ja kehollesi lepohetken, jota tarvitset, jotta ajatukset pääsevät taas virtaamaan, luovuus kukoistaa ja jaksat. Jatkuva asioiden säheltäminen, piippaavat viestit siellä ja täällä pitävät yllä kokoajan stressitilaa. Sinun on saatava resetoitua se, jotta stressi ei pääse kuormittamaan kehoasi ja kasvamaan pysyväksi olotilaksi. Tiedät mihin se voi johtaa. Täällä kirjoitin asahin stressiä lievittävästä vaikutuksesta.

Keskity yhteen asiaan kerralla

Laiskiainen ottaa yhden asian käsiteltäväksi kerrallaan. Tällöin keskityt siihen, et kurkkaa sähköposteja, et somea, et vastaa puhelimeen. Laita itsellesi vaikka 20 minuutin ajastus, jonka aikana teet vain yhtä asiaa. Laita popup ilmoitukset pois näkyvistä, puhelin äänettömälle.

Paneudut, pääset ehkä flowtilaan ja asia etenee tehokkaasti. Kun ajastus piippaa, pidä tauko, vaikka tehtäväsi olisi jäänyt kesken. Tauon jälkeen jatkat ja ehkä olet saanut siihen ratkaisevan ajatuksen. Ja tsadaa, asia on hoidettu. Siirry seuraavaan.

Tee aina yksi asia valmiiksi. Älä hötkyile ja pompi monen asian välillä. Täältä voit lukea mitä aivoissasi tapahtuu, kun moneilet. Opettele itsellesi paras tapa yhteen asiaan keskittymisessä ja huomaat sen vaikutukset. Mieli pysyy virkeänä ja ajatukset kirkkaina.

Digipaasto

Laiskiainen ei ole kokoajan tavoitettavissa eikä ”online”. Koneella työskennellessäsi sinulla on koko maailma auki ja kaikki kanavat käytettävissäsi. Sama paketti kulkee taskussasi. Osaatko olla vilkuilematta niitä asioita, joihin sinun ei juuri nyt tarvitse keskittyä.

Jos sinun on seurattava koko ajan missä muut menevät, postattava omia ajatuksiasi ja oltava ajan hermolla koko maailman asioista – se on iso kakku. Se kakku leviää helposti syliisi. Oletko huomannut itselläsi seuraavia:

  • kurkkaan vain nopeasti Faceen
  • ainiin, mun piti kysyä sitä, laitan nopeen Whatsupissa
  • tulikohan se vastaus mun mailiin jo
  • kuinka moni on tykännyt Instassa mun kuvasta
  • onkohan joku kommentoinut, pitää vastata
  • Messenger piippaa, luen vain nopeesti

Kokeile digipaastoa. Unen laadun parantamiseksi suosittelen iltaa. Älä ole koneella tai kännykällä 2-3 tuntia ennen nukkumaan menoa. Jos se tuntuu vaikealta, silloin huomaat, että tarvetta on.

Kumpi sinä olet laiskiainen vai orava? Tuntuuko elämäsi pyörivän kuin oravan pyörässä? Mitä sinä voisit oppia tästä?

Minä koitan opetella juuri noita kolmea edellä mainittua asiaa.  Minulle lempeys ja armollisuus itseä kohtaan ovat tärkeitä asioita. Vain oppimalla pitämään hyvää huolta itsestäni voin olla paras versio itsestäni myös lähipiirissäni niin kotona kuin töissä. Jos haluat saada oivalluksia työelämääsi, auttaisiko tämä sinua restoitumaan.

Parempi olla laiskiaisena kuin oravana oravan pyörässä. Nämä ajatukset bongasin Tim Collinsin kirjasta Ihana laiskuus: Leppoisuutta ja laiskiaisviisautta. Niitä sinulle toivon!