Millä pelastaudut hartiat korvissa tilanteelta?

Oletko huomannut, että niskan seutua alkaa kiristää, kun kesäloma on vain lämmin muisto. Luonto heläyttää väriloistoaan ympärillemme ja ilmat viilenevät.

Olet ehtinyt puskea taas töitä lomasi aikaan saadun rentoutumisesi jälkeen. Kiire, stressi, huono työasento saattavat vaikuttaa kehoosi kireytenä. Haravavointi voi tuntua hartioissa, varsinkin, jos et vaihda aina välillä haravan puolta. Kyllä, tiedän, että se on on aina vaikeampaa sillä väärällä kädellä. Kelin kylmetessä yrität sinnikkäästi välttää viiman pääsyn takkisi sisälle nostamalla hartiasi korviin.

Hartiat korvissa – mitä hartioissasi tapahtuu?

Epäkäslihaksen (m.tarpezius) yläosan jännittyessä hartiasi nousevat korvia kohti. Tämän lihaksen lähtökohdat ovat takaraivossa ja nikamien okahaarakkeissa niskasta keskiselkään saakka. Se kiinnittyy solisluuhun, olkalisäkkeeseen ja lapaluuhun.

Epäkäslihasta voit rentouttaa nostamalla hartioita korviin ja pudottamalla alas, tee liike kolme kertaa. Viimeisellä kerralla pudotettuasi hartiat alas keskity siihen, että annat koko hartiarenkaasi rentoutua, tunne hartiat painavina ja rentoina, anna niiden painua rentoina vielä hieman alaspäin.

Lavan kohottaja lihas (m. levator scapulae) vetää lapojasi ylöspäin. Jännittäessäsi hartioita tämä lihas jännittyy, turhaan. Se lähtee kaularangan nikamista(, tarkemmin poikkihaarakkeista C1-C4) ja kiinnittyy lapaluun yläkulmaan.

Tätä lihasta saat venytettyä seuraavasti: Nosta ensin vasen kyynärpääsi seinää vasten pääsi yläpuolelle, anna kyynärvarren roikkua alaspäin. Keskity laskemaan vasenta lapaasi alaspäin. Hengitä ulos ja paina lapaa alaspäin, anna lihaksen venyä. Hengitä sisään, rentoudu. Jatka rauhallisen hengittelyn tahtiin muutama kerta. Tunnet venytyksen lihaksessasi. Vaihda puoli.

Haluatko oppia ryhtiin ja hyvinvointiin liittyviä vinkkejä lisää? Klikkaa tänne.

Miksi syksyllä hartiat alkavat kohota kohti korvia?

Oletko huomanut, että jos palelet, jännität huomaamattasi hartioitasi ylöspäin. Yrität vetää kaulukset ylös, suljet takin tiiviisti. Takista riippuen, voit mahdollisesti kiristää ja säätää kaulusta, ettei viima pääse takkisi sisälle. Toisinaan takin malli ei auta tässä. Apua lämpimänä pysymiseen hyppelyn lisäksi on muitakin. Lämmön pitämiseksi sinua auttavat hanskat ja pipo. Pidä kädet lämpiminä hanskoilla tai tumpuilla. Peitä pääsi, näin et pääse pään kautta haihduttamaan lämpöä. Olet varmasti joskus huomannut eron, minkä pelkät hanskat saavat aikaan – lämmön tunne lisääntyy koko kehossa, sama asia pipon kanssa.

Mielestäni kaikkein tärkein on kuitenkin kaulahuivi. Viimeistään nyt sinun on aika ottaa esiin kaulahuivisi. Kuvittele tunnetta, kun käärit sen pehmeän huivin kaulasi ympärille. Hartiat saavat rentoutua ja laskeutua alas. Viima ei pääse kauluksesta sisään ja kaiken lisäksi saat ihanan lämmön tunteet kaulasi ympärille ja koko hartioillesi. Jos oikein tuivertaa, nosta kaulalla olevaa kääröä vaikka nenän yli, näin korvatkin ovat lämpöisessä.

-Ai, miltä se sitten näyttää. -No, riippuu huivista. Lämpöiseltä ainakin… Ja tunnet sen hyvän olon itse.

Lataa maksuton Someniska kuntoon-workshop tästä!