Oletko kuullut taistele tai pakene -reaktiosta? Autonominen hermosto valmistaa kehomme toimintaan, kun hätätilanne yllättää. Fysiologiset reaktiot saavat meidät taistelemaan, pakenemaan ja myös jähmettymään. Kaikkea erikseen tai vuorotellen. Stressitasot nousevat, sydän hakkaa, adrenaliinia erittyy. Code red!

Tämä on tarpeellista selviytymisen kannalta – keho menee ikään kuin autopilotille, kun uhka on päällä. Hädässä et voi valita kuinka reagoit. Tiesitkö, että tämä reaktio voi jäädä kehoon (ja mieleen) päälle? Kestojännitys? Tai muodostua lievemmässä tilanteessa? Aiemmat elämänkokemukset, stressi tai ikävän työkaverin lähestyminen voivat aiheuttaa fysiologisesti samoja oireita kuin vakavammassakin vaaratilanteessa.

Nämä oireet näkyvät ulospäin jähmettymisenä, raskaina liikkeinä tai kehonkielenä, joka viestii uhmakkuutta tai alistumista tai jotain näiden sekamelskaa. Et välttämättä valitsisi näitä asioita kehosi jokapäiväisiksi seuralaisiksi. Kenties et tätä kaikkea edes huomaa, kunnes koet kipua tai epämukavaa oloa. Vaikka ikävää työkaveria ei voisikaan vaihtaa, hyvä uutinen on se, että voit vaikuttaa suhtautumiseesi rakentavalla tavalla ja muuttaa, kuinka reagoit.

Opettamani Alexander-tekniikka tarjoaa rakentavia ajattelutapoja, joiden vaikutukset voit tuntea kehossasi välittömästi. Omia reaktiomalleja tunnistamalla ja keho-mieli -yhteyttä syventämällä voit löytää helpomman tavan olla itsessäsi ja kohdata muita. Alexander-tunnilla niskan kireät lihakset pehmentyvät ja krooninen selkäkipu saattaa helpottaa. Kevyt olotila voi seurata sinua kotiin ja omaan arkeen asti. Alexander-tekniikan opettaja auttaa sinua oivaltamaan, kuinka voit itse optimoida kehon keveyden ja olemisen helppouden. Useimmille oppilaille säännölliset Alexander-tunnit tuovat myös sisäistä levollisuutta ja rauhaa.

On siis mahdollista rauhoittaa kehon kroonista hätätilaa. Selän ei ole pakko olla kaiken aikaa kipeä eikä niskan jännittyä mitä tahansa teet. Kuten monessa muussa asiassa elämässä, totumme vallitseviin olosuhteisiin ja sama pätee kehon olotilaan. Se mikä meistä elämän mittaisen kokemuksen seurauksena tuntuu oikealta, suoralta, tutulta, voikin peilistä katsottuna olla jotain muuta. Saatamme vähitellen ja huomaamatta kasvaa esimerkiksi vinoon, kumaraan, jäykkään ja rasittavaan tapaan olla. Usein Alexander-tunnilla hienovaraisesti ohjaan oppilasta seisomaan tasapainoisemmin ja kuulen joskus hämmästelyä, kuinka ”oudolta” tämä silminnähden positiivinen muutos saattaa ihmisestä itsestään aluksi tuntua.

Yksityistunnilla tutkimme yhdessä oppilaan kanssa, millä tavoin elämästä tulee vähän kevyempää. Voit soveltaa oppimaasi omaan arkeesi jo ensimmäisen tunnin jälkeen. Alexander-tekniikan avulla voit muuttaa tarpeettoman “taistele tai pakene “-kestojännityksen “tunnista ja vapaudu” -moodiin.

Vieraskynäilijänä:

Assi Aladin
Alexander-tekniikan opettaja
Aladin & Alexander
Facebook: @aladinalexandertekniikka