Tonttu vilahtaa silmäkulmassa, niitä alkaa olla liikkeellä, montako sinä olet bonganut? Ehkä olet itsekin tonttuillut lahjan hankinta mielessä… Ei kai ole joulustressi valtaamassa... Joulukuu saapuu!

Muistatko vielä tunteen, kun avasit lapsena joulukalenterin luukun? Tällä viikolla saat avata taas ensimmäisen luukun! Ehkäpä kotonasi on jo lapsille omat joulukalenterit, perinteisiä kuvia, suklaata…. Minä tein sinulle oman joulukalenterin!

Joka päivä saat vinkin hyvinvointiasi ja ryhtiäsi tukemaanseuraa Eveliinan polun Facebook-sivuilla kalenterin etenemistä. Jos haluat saada apua, joilla ohjaan sinua pelastautumaan someniskan vaivoilta, klikkaa tänne!

Taas on se aika vuodesta, että pitää miettiä, mitä kenellekin antaa joululahjaksi. Meidät voi leikkisästi jakaa kolmeen ryhmään sen mukaan miten joululahjat hankkii. Lue kolme vaihtoehtoa, tunnistatko itsesi, oman tonttu-minäsi?

Tonttu Ajatar

Ajatar aloittaa tarkkailun jo edellisenä aattona. Tuo ei saanut sitä lahjaa, jota hän ilmiselvästi tarvitsee. Hän kantaa mukanaan pientä muistikirjaa ja merkitsee sinne ylös saajan ja lahjaidean. Vihkon sisältö ei jää siihen. Jokaisen saajan kohdalle hän kirjaa ideoita ja vinkkejä pitkin vuotta. Ajatar on hyvä havainnoimaan ympäristöään. Vihkosta löytyy myös kohdat, jotka voi ruksia, kun lahja on löytynyt (ensin merkitään paikka), hankittu, paketoitu, lähetetty/annettu oikeaan osoitteeseen. Ajatar on ollut ajoissa liikkeellä ja kerännyt lahjoja pitkin vuotta talteen odottamaan sitä h-hetkeä. Joulukuu on hänelle lähinnä ihanaa aikaa, jolloin voi juoda glögiä kynttilän valossa, askarrella pakettikortteja, painaa itse joululahjapaperit ja kääriä houkuttelevia paketteja.

Tonttu Toimetar

Marraskuussa Toimetar ajattelee, että nyt olisi aika ryhtyä ajattelutyöhön. Hän saattaa kirjata ylös nimilistan, kenelle lahjoja pitäisi hankkia. Hän saattaa jopa keksiä muutaman lahjaidean. Kuukausi vaihtuu. Hän tekee retkiä markkinoille, joulutoreille, myyjäisiin, kauppoihin silmissä kiiluen ihanat joululahjat, mitkä saattavat putkahtaa esiin. Hän löytää lahjoja pikku hiljaa ja ajan käydessä vähiin, Toimetar ryhtyy joko itse tekemään lahjoja tai suuntaa kauppaan tietty tuote jo mielessään. Kun aatto saapuu, lahjat ovat kauniisti pusseissa ja paketeissa (, tosin voi olla, että ne on paketoitu edellisenä iltana). Mutta aattona valmista!

Tonttu Tipatar

Tipatar huomaa, että joulu lähestyy, kun naapureiden ikkunoissa on jouluvaloja ja työkaverit puhuvat joulusta. Hän ei välttämättä tiedä vielä missä joulun viettää, eikä kenelle lahjoja hankkisi. Joulukuussa eletään, mutta jouluun itsessään on vielä pitkä aika, tai siltä se hänestä tuntuu. Aaton aattona Tipatar tajuaa (taas), että lahjat ovat ostamatta. Hän päättää mennä heti seuraavana päivänä kauppaan. Kaupassa hän säntäilee osastolta toiselle, ostaa sitä ja tätä, ottaa ne paketoituna, jos saa. Kello tulee 12 ja joulurauha julistetaan, mutta ei hätää, kaupat ovat vielä auki. Joulusuklaatkin tarjouksessa! Jos joku paketti vaatii käärettä, valmiit lahjapussit ovat hyviä. Paperointikin onnistuu, mutta lähinnä peittämään lahjaa. Hän ei siis turhaan ole saanut nimeään (viime)Tipatar.

Tunnistitko itsesi? Haluisitko olla tänä vuonna joku muu tontuista? Ehkä ensi vuonna… Mutta tänä vuonna tee itsellesi hyvää ja ota vastaan maksuttomat vinkit someniskan ongelmien hoitoon tästä!