Pitkittynyt stressi ei ole maailmanloppu, tässä syy. Edellisessä blogitekstissä kerroin, miten stressistä voi tulla normaali olotila. Pitkittynyt stressi on vaikea selättää, mutta maailmanloppu se ei ole.

Kaikki lähtee liikkeelle tiedostamisesta. Siihen saitkin neuvoja edellisessä blogitekstissä, jonka voit vielä lukea tästä.

Hyväksy itsesi ja se, että olet stressaantunut

Ensimmäinen asia on hyväksyä se, että olet stressaantunut. Hyväksyminen auttaa muun muassa siinä, ettet enää pakoile asiaa ja yritä lievittää stressiä tavoilla, jotka eivät ole sinulle hyödyllisiä. Osa nimittäin saattaa lievittää stressiä kuluttamalla enemmän päihteitä tai syömällä tunteisiinsa.

Stressin hyväksyminen osoittaa myös lämpöä ja hyväksyntää itseään kohtaan. Sinun ei tarvitse olla elämäsi supersankari, joka hoitaa kaiken 24/7 unohtaen samalla itsensä. Sinulla on oikeus tulla kuulluksi, nähdyksi ja rakastetuksi. Kaikki alkaa aina sinusta itsestäsi ja itsesi hyväksymisestä.

Lue myös tämä: Entä jos stressistä tulee pysyvää?

Tunnista omat ajatuksesi ja tunteesi (ja hyväksy ne)

Toinen asia on hieman haastavampi. Se on tiedostaa omat ajatuksesi ja tunteesi. Negatiiviseen ajatusmaailmaan ja tunteisiin on helppo jäädä vellomaan. Siitä on tullut mukavuusaluetta, josta ei millään halua lähteä pois. Se on se ”normaali” olotila. Tästä pääset eroon yksinkertaisimmillaan siten, että kun tiedostat ajattelevasi negatiivisesti tai vellovasi kielteisissä tunteissa, pysähdy ja käännä ajatukset johonkin positiivisempaan tai vähemmän negatiiviseen.

Jos esimerkiksi ajattelet näin:

  • “Minusta ei ole tähän työhön”
  • “Kukaan ei arvosta minua”
  • “Minä olen kaikkien sylkykuppi”
  • “Minua ei kukaan huomioi”

vaihda ajatukset tällaisiksi:

  • “Minä osaan tehdä työni riittävän hyvin ja se riittää”
  • “Minä arvostan itse itseäni”
  • “Minun ei tarvitse sietää negatiivista puhetta”
  • “Minä huomioin itse itseni”.

Voit kirjata tällaisia ajatuksia jo etukäteen itsellesi ylös, jotta negatiivisen ajatuksen pulpahdettua pintaan, saat heti sille vastineen.

Toinen ohjeeni tähän on, että tänä iltana pohdi 15 minuuttia sitä, mitä haluaisit tehdä, jos sinulla ei olisi stressiä. Kirjaa ylös asioita kuten:

  • kävisin 15 minuutin kävelyllä luonnossa
  • lukisin kirjaa takkatulen ääressä
  • nauttisin kupin lämmintä teetä
  • halaisin puolisoani
  • tekisin lempiruokaani.

Kun olet kirjannut nämä asiat ylös, sopivan tilaisuuden tullen, valitse yksi niistä ja tee se. Pyri siihen, että muutaman viikon kuluttua teet yhden tällaisen asian joka päivä.

Hyväksy, että takapakkejakin tulee

Kolmas asia on se, että hyväksy, ettei kaikki onnistu suunnitellusti. Kukaan ei ole seppä syntyessään. On väistämätöntä, että kun aloitamme muutoksen kohti stressittömämpää elämää, takapakkeja tulee. Se on luonnollista ja ihan ok.

Älä siis soimaa itseäsi, vaan hyväksy takapakki ja aloita pienten, sinulle iloa tuovien asioiden tekeminen uudelleen.

Eräs tuttavani kertoi kerran, että kun hän oli todella stressaantunut, hän alkoi unohdella asioita. Hän sai ohjeen kirjoittaa kaikki mieltä vaivaavat asiat ja tekemättömät tehtävät paperille. Hän kirjoitti ylös aivan kaiken kukkien kastelemisesta kaupassa käyntiin ja hampaiden pesuun. Hän kirjoitti sekä kotona että töissä olevat keskeneräiset asiat.

Listan kirjoittamisen jälkeen hän tunsi ensin väsymystä mutta nopeasti myös helpotusta. Hänen ei tarvinnut enää muistella asioita. Sen sijaan hän sai mieleensä tyhjää tilaa, joka auttoi jaksamaan. Hän alkoi jopa nukkumaan paremmin.

Tämän saman ohjeen haluan antaa myös sinulle. Kirjoita kaikki tekemättömät työt ylös, olivatpa ne sitten kuinka pieniä tai vähäpätöisiä tahansa. Yksi stressiä nostattava asia on nimenomaan nuo tekemättömät tehtävät ja niiden muisteleminen. Mutta kun kirjoitat kaikki muistiin, pääset tutkimaan niitä objektiivisesti.

Älä yritä tehdä kaikkia tehtäviä kerralla. Valitse 1–3 tehtävää ja tee ne yhden päivän aikana. Ja sitten seuraavana päivänä valitset uudet 1–3 tehtävää ja teet ne. Onnittele itseäsi siitä, että sait yhdenkin asian listaltasi viivattua yli.

Yhteenveto ja tehtävät

Pitkittynyt stressi estää meitä näkemästä kaikkea sitä hyvää, mitä elämä ja arki meille tuo. Tekemällä pieniä muutoksia arjessasi vapautat itsellesi aikaa ja tilaa nähdä ne.

Muista, että sinä pystyt selättämään pitkittyneen stressin, sinulla on siihen kaikki avaimet käsissäsi. Lukemalla tulevat blogitekstini saat minulta lisää pieniä vinkkejä, joiden avulla helpotat arkeasi entisestään. Myöhemmin jaan sinulle myös kaksi tarkasti varjeltua salaisuutta, joita hyödyntämällä huono stressi on pian muisto vain.

  1. Hyväksy itsesi ja se, että olet stressaantunut.
  2. Huomioi negatiivinen puhe ja tunteet ja käännä niitä pikkuhiljaa positiivisemmiksi.
  3. Kirjoita ylös asioita, joita tekisit, jos et olisi stressaantunut.
  4. Pyri tekemään yksi tällainen asia vähintään kerran viikossa ja myöhemmin päivittäin.
  5. Hyväksy, että takapakkeja tulee. (Se on ihan ok.)
  6. Listaa tekemättömät tehtävät ylös.
  7. Tee niistä 1–3 per päivä.

Seuraavassa blogitekstissä kerron sinulle, mistä tiedät, että stressi alkaa helpottamaan. Saatat nimittäin yllättyä reaktioista, joita koet.

Kerrothan minulle, minkä näistä ohjeista otat itse käyttöön ensimmäisenä. Kommentoithan alle, kiitos. Voit halutessasi kommentoida myös nimettömästi.