Reippaalla kävelyllä ollessasi tuskin ajattelet, että “yes!” tämä parantaa muistiani. Ehkä ajattelet, että “jee! hapenottokykyni paranee ja saan reipasta liikuntaa”. Tai ehkä et ajattele niitä ollenkaan vaan nautit maisemista, seurasta, ehkä rupattelet päivän polttavia tai päässä pyöriviä asioita seuralaisesi kanssa. Tai pyörittelet vain omia ajatuksia omassa päässäsi.

Muisti – miten liikkuminen vaikuttaa?

Säännöllinen kävely vaikuttaa tutkitusti muistiin ja oppimiseen. Aivojen verenkierto lisääntyy. Aivosolujen väliset reitit ja yhteydet pysyvät auki, tehostuvat ja uusiutuvat. Toki liikunta vähentää stressiä ja parantaa unta. Nämäkin kaksi asiaa ovat hyväksi muistille.

Kun vanhenet, aivotkin ikääntyvät ja hermosoluja tuhoutuu. Sen takia muistikin heikkenee.

Muistin heikkeneminen

Muistisairaus on osin perinnöllinen sairaus, mutta siihen voi vaikuttaa.

Stressi, kiire ja väsymys heikentävät muistiasi.

Miten riskiä voi pienentää

  • oikea ravinto
  • liikunta
  • hyvä uni
  • muistiharjoitukset
  • hermosolujen yhteyksiä aktivoit ja pidät yllä haastamalla aivojasi.

Mikä liikunta auttaa parhaiten

Vaikka multitaskaamisesta puhutaan nykyään negatiiviseen sävyyn, dual tasking onkin kova juttu, ainakin aivojen kannalta. Varsinkin kuin valitset liikunnan, jossa sinun tarvitsee ajatella. Aivot tykkäävät.

Dual tasking tarkoittaa kahden asian samanaikaista suorittamisesta. Lajeja voit löytää monenlaisia, kuten:

  • taiji tai asahi ovat lempeitä ja aivoja haastavia
  • kantritanssissa askelkuviot haastavat
  • vaihtelevassa ympäristössä kulkeminen vaatii koordinaatiota

Paikkansa on toki niille hetkille, kun sinun ei tarvitse ajatella mitään. Lenkkeilyä voisi ajatella harrastukseksi, jossa sinun ei välttämättä tarvitse keskittyä liikunnan suorittamiseen ajattelemalla.

”Tanssi näyttää muokkaavan aivoja ainutlaatuisella tavalla, mutta tutkimus sen hyödyistä muistihäiriöiden ehkäisyssä on vasta alussa. Odotan kovasti, että tekniikan kehittyessä päästään esimerkiksi tutkimaan suoraan ihmisten aivotoimintaa myös tanssin aikana.” Viime keväänä tanssin neurotieteestä väitellyt neurotieteen tohtorin Hanna Poikonen kertoo Helsingin Sanomissa.

Tärkeintä on harjoittelu lajissa, jonka koet miellyttävänä. Sinun ei tarvitse alkaa harrastaa tanssia, jos mieluummin pelaat lautapelejä. Voisiko lempeä asahi olla sinulle sopiva laji?

Muista valita liikunta

  • Säännöllisyys
  • Miellyttävyys
  • Kokonaisvaltainen
  • Jokin laji, joka kohottaa mielialaasi!

Kun tulet hyvälle mielelle, se vaikuttaa myös kognitiivisiin taitoihisi. Aivot saavat energiaa – opit ja muistat paremmin.

“Ei minulla vielä mitään ongelmaa ole muistin kanssa…”

Hyvä, eikä välttämättä tule. Tee hyviä valintoja läpi elämän.

Älä anna stressin painaa.

Nuku riittävästi.

Liiku ja lepää.

Kuten ehkä olet törmännyt jossain, Asahi on minun lajini. Tietoinen hengitys on yksi asia, joka lajissa korostuu. Se auttaa hapettamaan aivojamme, antaa sinulle irtioton arjen hulinasta läsnäoloon, lepäät, rauhoitut. Laajat liikkeet, koordinaatiot, keskilinjan ylitykset – kaikki se aktivoi aivojasi.

Lue lisää: Asahin hyödyt terveydelle ja hyvinvoinnille

Minkä lajin valitsetkaan – valitse se aivojesi ja muistisikin puolesta!